tűzgyújtási tilalom grillszezon katasztrófavédelmi felügyelőség
A jó idő beköszöntével nehéz ellenállni a grillezés csábításának. De mit tegyünk, ha nincs kertünk, és csak egy erkélyen tudunk sütögetni? Ennek járt utána a Fanny magazin: a katasztrófavédelem helyettes szóvivője elárulta, milyen szabályok betartása mellett lehet társasházban grillezni.

A szabadtéri tűzgyújtás szabályai

Itt a nyár, kezdődhet a bográcsozás! A szabadtéri sütés-főzés előtt nézzük meg a katasztrófavédelem weboldalán, van-e érvényben az adott területen tűzgyújtási tilalom. A fokozott tűzveszély időszakában tilos tüzet gyújtani az erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, ide értve a kijelölt tűzrakó helyeket is.

Súlyos bírság járhat érte

Ha valaki megsérti a tűzgyújtási tilalmat, az okozott kár megtérítésén felül tűzvédelmi bírsággal is számolhat. Ha a tűz eloltásába a tűzoltókat is be kell vonni, ráterhelhetik a kiszállás költségeit is, így a bírság 20 ezer forinttól egészen 3 millió forintig is terjedhet.

Megússzuk a bejelentést

A tűzgyújtási tilalom nem vonatkozik a kerten belüli sütögetésre, grillezésre, bográcsozásra. Viszont ez esetben is fontos az alapvető tűzvédelmi szabályok betartása. Amennyiben a saját kertünkben gyújtott tűz átterjed a szomszédhoz és kárt okoz, polgári jogi alapon kártérítéssel tartozunk.

Forrás: Shutterstock

Stabil lábakon álljon

A nem épített grillsütőknél, bográcsállványoknál figyeljünk arra, hogy mindig sík helyen legyenek felállítva, hogy ne tudjanak felborulni. A tüzelőanyagot is tartsuk távol a sütőtől, nehogy lángra kapjon egy kipattanó parázstól.

A szél könnyen elfújhatja

A nyári időjárás egyik pillanatról a másikra képes megváltozni. Egy hirtelen széllökés messzire röpítheti a parazsat, vagy a kerti asztalról ráfújhatja az éghető anyagot a tűzre. Ezért, ha hirtelen feltámad a szél, azonnal fejezzük be a kinti sütögetést.

Legyen, aki felügyelje

A begyújtáshoz használhatunk gyújtóst, fát, faszenet, de a legfontosabb, hogy a tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, hiszen egy lecseppent zsiradék is könnyen lángra kaphat. Mindig legyen a közelben oltóanyag, amivel kordában lehet tartani a tüzet. Ez lehet víz, vagy föld és homok, de olajat és egyéb éghető folyadékot soha ne öntsünk a lángok közé!

Tilos a fára locsolni

Ha a gyújtós vagy a fa esetleg nehezebben gyullad be, soha ne próbáljunk benzinnel, égésgyorsítókkal rásegíteni, mert ezek tűz- és balesetveszélyesek. Minden esetben az erre a célra kapható faszéngyújtó olajat használjuk, ami esetében szintén fontos a kellő távolság és a használati útmutatók betartása.

Cseréljünk tömítést

A bográcsozáshoz sokan már nem tűzifát, hanem gázrózsát vagy gázzsámolyt használnak. A gázüzemű berendezésekben csak a kimondottan azokhoz készült pentánálló gumitömítéseket és tömlőket szabad alkalmazni. A tömítéseket megfelelő időközönként cserélni kell, az újat pedig gázszerelvényt árusító szakboltokban célszerű megvásárolni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.