Svájcban a tanárok cserélik a diákok pelenkáját

Forrás: Mahesh Patel/Pixabay -
Svájc szobatisztaság pelenka
Svájci tanárok aggodalmuknak adtak hangot nemrégiben amiatt, hogy rendkívül sok, akár 11 éves diák pelenkában jár az iskolába – még nem tanulták meg ugyanis a WC-használatot.

Svájcban gyakori, hogy négyévesen kezdik meg a gyerekek iskolai „tanulmányaikat" – közülük sokan, értelemszerűen pelenkában látogatják az intézményeket. Nem ők aggasztják azonban a svájci pedagógusokat, hanem

az a jelenség, mely szerint akár 11 éves diákok is pelenkában érkeznek az iskolába, sőt: szükség esetén a tanároknak kell tisztába tenniük a gyerekeket.

„A szülők felelőssége, hogy iskoláskorú gyermekeik szobatiszták legyenek, ne viseljenek pelenkát" – nyilatkozta Dagmar Rösler, a svájci tanárok egyik képviselője, hozzátéve: a tanárok nem azért vannak, hogy kicseréljék a diákok pelenkáját, „ez már minden határon túlmegy."

Forrás: Mahesh Patel/Pixabay

Rösler rámutatott arra is, hogy különbséget kell tenni az önhibájukon kívül nem szobatiszta (beteg, traumatizált) vagy szülők által elhanyagolt gyerekek között. Szerinte a jelenségért semmiképpen nem szabad a gyerekeket hibáztatni, a tanároknak a szülőkhöz kell fordulniuk.

Egyre több svájci általános iskolás gyermek szülei adnak fel hirdetést „pelenkázó személyzetet" keresve, illetve aggasztó mértékben megnőtt a nagy méretű pelenkák iránti kereslet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.