Már csak néhány órára elegendő oxigén van a Titanon - döntő szakaszába lépett a tengeralattjáró utáni kutatás

Forrás: Oceangate -
Titanic keresés tengeralattjáró merülőhajó Titán
A mai napon így vagy úgy, de eldől a Titanic roncsaihoz turistákat szállító Titan merülőhajó és az azon utazók sorsa. A fedélzeten utazó 5 ember már csak náhány órára elegendő oxigénnel rendelkezik. Magyar idő szerint csütörtök délutánra elfogyhat a levegő a tengeralattjárón. 

Az amerikai parti őrség számításai szerint a Titánon magyar idő szerint csütörtök délután 13:18 perckor fogyhat el az összes oxigén. Amennyiben a fedélzetén utazó 5 ember képes a légzéskontrollra ebben a helyzetben, akkor valamivel tovább juthatnak levegőhöz. Innentől kezdve a keresés már valódi versenyfutás az idővel.

Titan tengeralattjáró, a Titanic roncsait felfedező merülőhajó Forrás: Oceangate

A kereséshez csúcstechnológiát alkalmaznak, élvonalbeli tenger alatti robotika és nagy teherbírású csörlőberendezések tartoznak az erőforrások közé, amelyeket most próbálnak bevetni.

Pénteken újabb tíz hajó és tengeralattjáró csatlakozik a kereséshez, ám a kutatás vezetője egy újságírói kérdésre válaszolva beismerte, hogy egyelőre fogalmuk nincs, hol tartózkodhat a Titan.

Egy neves tengerbiológus és oceanográfus szerint az incidensnek tanulságul kell szolgálnia az ipar számára. David Mearns beceneve „a hajóroncsvadász", a férfi számos jelentős tengeri rejtély megfejtésében segített már.

A BBC-nek nyilatkozva azt mondta: "Nyilvánvaló, hogy vizsgálatot kell indítani. Nem engedhetjük meg, hogy ilyesmi megtörténjen, az iparágnak önmagába kell néznie, és el kell gondolkodnia azon, hogy az utasokat ilyen távoli helyekre és ilyen nagy mélységekbe vigye-e, mert ha a dolgok rosszul sülnek el, nagyon-nagyon kevés lehetőség van a helyrehozatalukra" - nyilatkozta a szakember, aki utólag azt mondja: az a tény, hogy a Titan nem kapott biztonsági tanúsítványt, "aggodalomra ad okot".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.