Ők azok a milliárdosok, akik a Titanic roncsaihoz turistákat szállító, eltűnt merülőhajón utaztak

Titanic tengeralattjáró milliárdosok mentőakció
Ahogy arról a Life is beszámolt, hatalmas mentőakció folyik az Atlanti-óceánnál a vasárnap eltűnt, turistákat a Titanic roncsaihoz szállító merülőhajó után, melyen maximum 96 órányi oxigén van. A tengeralattjárón milliárdosok utaztak, mutatjuk, kik ők. 

Az eltűnt Titán tengeralattjáróval az OceanGate Expeditions 2021 óta kínál exkluzív utazásokat. A cég ezúttal egy 8 napos, 7 éjszakás expedíciót tervezett a roncshoz június 12–20. között, melyen öt személy vett részt.

Vasárnap hajnalban indultak felfedezni a Titanic roncsait, ám a merülés után 1 óra 45 perccel megszakadt a tengeralattjáró kapcsolata a MV Polar Prince anyahajóval. A történteket hétfőn jelentették a hatóságoknak - írja a BBC.

A kutatócsoportok versenyt futnak az idővel, mivel a hajón utazók csupán 96 órára elég oxigénnel rendelkeznek.

Ők utaztak a Titánon

Hamish Harding

Az 58 éves brit kalandor az Action Aviationt, egy dubai székhelyű magánrepülőgép-kereskedést vezeti, és számos felfedező bravúrt hajtott végre.

Többször járt a Déli-sarkon – egyszer Buzz Aldrin egykori űrhajóssal –, és 2022-ben a világűrbe repült a Blue Origin ötödik, emberi személyzetű repülésén.

Három Guinness-rekord birtokosa, köztük a teljes óceánmélységben eltöltött leghosszabb idő, amikor a Mariana-árok legmélyebb részére merült.

2022 nyarán a Business Aviation Magazine- nak elmondta, hogy a Titanic-merülést 2022 júniusában tervezték volna végrehajtani, de elhalasztották, mert "a tengeralattjáró sajnos megsérült az előző merülése során". Elmondása szerint az eset során senki sem sérült meg.

Múlt hétvégén a Facebookon azt mondta, hogy a küldetés "valószínűleg az első és egyetlen, 2023-ban lesz" a rossz időjárási körülmények miatt a kanadai Új-Fundlandban, ahonnan a küldetések indultak.

Shahzada és Suleman Dawood

A 48 éves Shahzada Dawood brit üzletember Pakisztán egyik leggazdagabb családjából származik. Fiával, a 19 éves Sulemannel utazott a tengeralattjárón.

Shahzada a pakisztáni Engro Corporation konglomerátum alelnöke, amely egy nagy műtrágyagyártó cég. Együtt dolgozik Dawood Alapítványával, valamint a SETI Institute-tal – egy kaliforniai székhelyű kutatószervezettel, amely földön kívüli élet után kutat.

Shahzada két, Károly király által alapított jótékonysági szervezet – a British Asian Trust és a Prince's Trust International – támogatója is. A palota szóvivője elmondta, hogy a király azt kérte: tartsák naprakészen a mentési műveletet, "gondolatai és imái a fedélzeten tartózkodókkal vannak".

Paul-Henry Nargeolet

A fedélzeten volt a 77 éves Paul-Henry Nargeolet, a francia haditengerészet egykori búvára is.

Titanic úrnak becézték, és állítólag több időt töltött a roncsnál, mint bármely más felfedező. Része volt az első, 1987-es expedíciónak, amely két évvel a roncsok megtalálása után történt.

A 77 éves férfi a Titanic roncsának jogait birtokló cég víz alatti kutatási igazgatója.

Mathieu Johann, a család szóvivője azt mondta, reméli, hogy Nargeolet nyugalma és katonai karrierje megnyugtatja a fedélzeten tartózkodó legénységet, még akkor is, ha a művelet kimenetele nem tőle függ.

Stockton Rush

A 61 éves Stockton Rush a Titanic-utakat irányító OceanGate cég vezérigazgatója, és a cég megerősítette, hogy a fedélzeten van.

Tapasztalt mérnök, aki korábban kísérleti repülőgépet tervezett, és más kis merülőhajókon is dolgozott.

Rush 2009-ben alapította a céget, lehetőséget kínálva ügyfeleinek, hogy megtapasztalják a mélytengeri utazást. 2021-ben a világ hírlapjaira került, amikor a Titanic-roncs helyszínére kirándulásokat kezdett ajánlani.

Cége 250 000 dollárért kínál lehetőséget az utasoknak, hogy testközelből nyerjenek bepillantást a híres hajó maradványaiba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.