Ezek akadályozzák a legjobban a boldogság elérését: a terapeuták vallottak

Forrás: Shutterstock -
boldogság terapeuta elégedettség öröm érzés
A szakemberek elmondták, mik azok a gondolati minták és szokások, amik leginkább akadályoznak bennünket abban, hogy kiteljesedjen a boldogságunk. 

Szégyen, bűntudat és aggodalom

"Úgy gondolom, hogy a szégyen, a bűntudat és az aggódás a boldogságunkat leginkább akadályozó tényezők" - mondta Tamika Lewis mentálhigiénés szakember. Ilyenkor vagy a múltbéli tapasztalatok tartanak fogva, vagy a jövő miatt aggódunk, vagyis nem a jelenben vagyunk, nem éljük át, ez pedig gátolja az elégedettség és az öröm érzését.

Ezeknek az érzéseknek a leküzdésében segíthet az önegyüttérzés gyakorlása, a tudatos jelenlét, és a hála. A szakértő szerint az alábbi hawaii mantra is sokat segíthet.

"Sajnálom, kérlek, bocsáss meg, köszönöm, szeretlek." Ezt négyszer érdemes elismételni becsukott szemmel.

Elmaradnak a tettek

A terapeuták szerint sok ember hajlamos abbahagyni azokat a tevékenységeket, amelyek boldoggá teszik őket, vagy nem valósítják meg az elhatározásaikat. Elakadnak. Ezért a halogatás, a félelem és a szorongás lehet a felelős, vagy ha túlzottan másra koncentrálnak.

"Ha nem teszel semmit az életedben, az néha azzal is összefügg, hogy nincs erős kapcsolatod önmagaddal" - mondta Sadaf Siddiqi pszichoterapeuta. Az örömök és célok érdekében tett lépéseknek szándékosnak kell lenniük. Kapcsolódniuk kell ahhoz, ami történik az életükben, a céljaikhoz és a törekvéseikhez.

Tegyünk mikrolépéseket - ezek talán nem hoznak azonnali kielégülést, de nem is ijesztőek.

Forrás: Shutterstock

Összehasonlítgatás

Ma, amikor nagyon népszerűek a közösségi oldalak, folyamatosan összehasonlítják magukat másokkal az emberek. Olykor jó lehet, mert növeli a motivációt, de manapság túl sokszor történik meg. Stephanie Dahlberg mentálhigiénés szakember szerint jobb, ha nem a közösségi oldalakkal indul a napunk. Ehelyett azzal kellene kezdeni, hogy leírunk 5 olyan dolgot, amiért hálásak lehetünk.

Ezen kívül azt sem szabad elfelejteni, hogy a közösségi oldalak nem a valóságot mutatják. Emellett ne jelentsük ki, milyennek KELLENE lennie az életünknek, vagy hogyan kellene kinéznünk. A jelenben kell élnünk, erre a pillanatra koncentrálni.

Kapcsolat önmagunkkal

Fontos, hogy mély kapcsolatot alakítsunk ki önmagunkkal; ha mások véleményére alapozunk, akkor nem ismerjük fel a saját értékeinket, korlátainkat, erősségeinket és gyengeségeinket, így azt is nehéz meghatározni, hogy mi töltene el elégedettséggel.

Nem figyelünk a mélyebb problémákra

A mélyen gyökerező problémák elnyomása akadályozza a boldogságunkat. Különösen igaz ez a traumákra. A sebezhetőség, az őszinteség és a gyógyulás fontos lépések az öröm és elégedettség eléréséhez.

Ha mentális egészségi problémával küzdünk, amelyek biológiailag akadályozzák az öröm érzését, mint a depresszió és a szorongás, akkor nagyon nehéz boldognak lennünk. Ezekben az esetekben mindenképpen szakértő segítségét kell igénybe vennünk.

Elszigeteltség

Bár a közösségi média által uralt világban úgy tűnhet, hogy a kapcsolatok fenntartása és kialakítása egyszerűbb, mint valaha, ez nem feltétlenül igaz. Az elszigeteltség a boldogtalanság, sőt a depresszió fő forrása. "A közösségi médiában kapcsolatban állunk, de fontosnak tartom, hogy átgondoljuk, kivel tartjuk a kapcsolatot naponta."

Tamika Lewis szerint egyre gyakoribb, hogy napokat eltöltünk anélkül, hogy kapcsolatba lépnénk szeretteinkkel vagy a közösségünkkel, ami a magány érzéséhez vezethet, és elszigeteltnek érezheti magát az ember - írja a Huffpost.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.