újratölthető vizespalack baktérium tisztítás
Az újratölthető vizespalackok használata nemcsak számodra, hanem a környezet számára is kiváló választás. Azonban rendszeres tisztítás nélkül nem lesz olyan hasznos és egészséges, mint gondolnád, mivel a baktériumok és a penész könnyen otthonra találhatnak benne.

Egy tanulmány szerint az újratölthető vizespalackok sokkal több baktériumot halmoznak fel, mint egy WC ülőke, ideértve az antibiotikumokkal szemben ellenálló, fertőzéseket okozó kórokozókat is. Amikor egy vékony baktériumréteg - ún. biofilm - felhalmozódik, még nehezebb alaposan megtisztítani a palackot. A felhalmozódás mértéke a palack típusától is függ. A csavaros kupakos és a sapkás palackok a leginkább piszkosak, utánuk következnek a szívószálasak és a nyomógombosak.

Milyen gyakran kell megtisztítani az újrafelhasználható vizespalackot?

Az újratölthető vizespalackot minden nap tisztítani kell - vagy minden második nap, ha ritkábban iszol belőle. Ha a palackot vízen kívül más italokhoz is használod, érdemes minden használat után megtisztítani. Bár ez sok munkának tűnhet; ha hagyod, hogy a palack hetekig vagy napokig tisztítás nélkül maradjon, később nehezebb lesz alaposan kitisztítani.

Te tudtad? Ilyen gyakran kell tisztítani az újratölthető vizespalackokat Forrás: Thinkstock

Hogyan tisztítsd meg az újrafelhasználható vizespalackot?

A legegyszerűbb és legbiztonságosabb módja a napi tisztításnak a forró víz, mosogatószer és egy palackkefe használata. Áztasd be a palackot és a kupakot (és a szívószálat, ha van ilyened) szappanos vízbe, dörzsöld át a belsejét és a szájrést a kefével, öblítsd le, és hagyd megszáradni. Töltheted tele a palackot szappannal és vízzel, húzd meg a kupakot, majd rázd meg, mielőtt dörzsölöd, öblíted és szárítod. Ha van szívószálad, használj keskeny tisztítókefét.

Sok újratöltjető vizespalack mosogatógépben is mosható, de mielőtt betennéd, ellenőrizd a gyártó által megadott utasításokat. Ha lehetséges, tedd a palackot és a többi részt a felső kosárba, minél távolabb a hőtől.

Amennyiben nehezebb lerakódásokkal vagy olyan italokhoz használt palackokkal van dolgod, ami nem víz (például jegeskávé), próbáld ki a mélytisztítás módszerét forró vízzel, ecettel vagy szódabikarbónával, némi fehérítővel. Ezek hatékonyak, amikor szükségesek, de nem szabad őket a mindennapi tisztítás során használni - írja a lifehacker.

Fontos megjegyezni, hogy az újratölthető vizespalack tisztítása és karbantartása létfontosságú az egészséged és a higiénia szempontjából. Tartsd tisztán a palackot, hogy megelőzd a baktériumok és penész kialakulását, és mindig kövesd a gyártó által javasolt tisztítási útmutatókat.

Nem csak a vizes palackok lehetnek potenciális veszélyforrások, az este az ágyunk mellé készített pohár víz is megbetegíthet bennünket. Erről itt írtunk bővebben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.