Te is tartasz egy pohár vizet az ágy mellett? Nagyobb veszélyben vagy, mint gondolnád!

Forrás: 123rf.com -
betegség pohár víz víz baktérium
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan tartanak az ágyuk mellett, az éjjeliszekrényen egy pohár vizet, hogy ha éjszaka megszomjaznak, vagy másnap reggel kiszáradt szájjal ébrednek, rögtön felfrissíthessék magukat. Ez a szokás azonban nem látott veszélyeket hordoz magában.

A massachusettsi Mercy Medical Center szakértői szerint komoly megbetegedést okozhat, ha az állott vizet elfogyasztjuk. A kutatási eredmények ugyanis azt bizonyítják, hogy a vizespohárban nemcsak a porszemcsék, hanem a baktériumok is megtelepedhetnek, és azok a nyálkahártyán keresztül előidézhetnek felső légúti, lázas megbetegedést is.

Illusztráció Forrás: 123rf.com

Az ok: szobahőmérsékleten gyorsan elszaporodhatnak a mikroorganizmusok, beleeshetnek rovarok, vagy lerakhatják benne a petéiket. Az ilyen víz pedig egy legyengült immunrendszerű (idős, transzplantált vagy kemoterápia alatt álló) ember számára komoly veszélyforrása lehet.

A szakértők azt javasolják, hogy lezárt palackban tartsuk az ágyunk mellett a vizet, lehetőleg műanyag- vagy BPA-mentes kulacsban – írja a Femcafe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.