Több baktérium lehet egy újratölthető vizespalackban, mint a vécéülőkén

Forrás: Suteren / Shutterstock -
víz Dr Donald Grant baktérium palack
Bár az újratölthető palackok gazdaságosak és nem terhelik annyira a környezetet, mint az eldobható műanyagok, megvannak a veszélyei. Szakemberek szerint, ha nem tisztítjuk őket rendesen, több baktérium lehet rajtuk, mint a vécédeszkán. Ez pedig elég rosszul hangzik, ugye? 

A waterfilterguru.com tanulmánya szerint az újrafelhasználható vizes palackok átlagosan 20,8 millió kolóniaképző egység baktériumot tartalmaznak, ami 40 000-szer több, mint amennyi a vécéülőkén van – írja a Birmingham Live nyomán a Mirror.

Dr. Donald Grant egészségügyi szakember szerint tévhit, hogy azt gondoljuk, hogy a palackok tiszták, ha tiszta vízzel töltjük meg azokat, hiszen a szánkról minden kortynál rengeteg baktérium jut a kulacs szájára. Ezek egy idő után elszaporodnak, ugyanis a nedves környezet kedvező számukra. Dr. Grant hozzátette, nemcsak a szánkról, de a táskánkról, edzőcuccunkról is kerülhetnek baktériumok a palack szájára.

A tiszta vízzel a kulacs szájáról baktérium is kerülhet a szervezetedbe Forrás: Suteren / Shutterstock

A leggyakrabban streptococcusok és a staphylococcusok tenyésznek az üvegünkön, amelyek egyébként szimbiózisban élnek az emberrel, baj csak akkor van, ha elszaporodnak, de a vizelet- és bélfertőzésekért felelős E.coli is megtelepedhet a kulacsunkon.

A szakember azt javasolja, néhány naponta feltétlenül áztassuk be éjszakára a palackot fél liter ecetből és fél liter vízből álló oldatba, majd öblítsük ki az üveget és hagyjuk teljesen megszáradni, mielőtt újra használnánk. Grant azt is hangsúlyozta, soha ne töltsünk a kulacsunkba fehérjeturmixot vagy cukros folyadékot, mert azok kifejezetten serkentik a baktériumok szaporodását.

Nem csak a vizes palackok lehetnek potenciális veszélyforrások, az este az ágyunk mellé készített pohár víz is megbetegíthet bennünket. Erről itt írtunk bővebben.

Ha kíváncsi vagy arra, mi történik a testedben, ha nem iszol elég vizet, kattints ide, ITT pedig elolvashatod, hogyan tesztelheted le egy pillanat alatt, hogy elég hidratált vagy-e.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.