dioptriás szemüveg káros uv napszemüveg gyerek
A nyári hónapokban nemcsak a gyerekek bőrét, hanem szemüket is védeni kell a káros napsugárzástól. A Fanny magazin Bonyhádi Gábort, az eOptika.hu marketingvezetőjét kérdezte, milyen szempontok szerint válasszunk nekik napszemüveget. Nézzük is!

1. Többet árt, mint használ


Kizárólag megbízható helyről vásároljunk. A bazárban kapható filléres napszemüveg egyáltalán nem rendelkezik megfelelő UV-szűrővel, ami komoly egészségügyi kockázatot jelent, mivel a sötét lencse következtében a pupilla kitágul, és a káros sugarak bejutnak a szembe.

2. Ellenőrizzük a címkét


A legfontosabb, hogy képes legyen hatékonyan megszűrni a káros UV-sugarakat. Csak olyat vásároljunk, amelyen megtalálható az UV400-as jelzés, mivel ezek 100 százalékban kiszűrik a káros UV sugarakat egészen 400 nanométerig.

3. Lecsúszik a fejéről


Nem csak az esztétikai szempont miatt fontos, hogy a napszemüveg tökéletesen illeszkedjen az arcformához. Olyat válasszunk, ami jól illeszkedik az orrnyeregre. Ha a szemüveg véletlenül elmozdul a gyermek fejéről, bejutnak a káros UV sugarak, így épp olyan, mintha nem is viselné azt.

Sok szempontnak kell megfelelnie a jó gyerek-napszemüvegnek. Forrás: Origo

4. Töri-zúzza a keretet


A gyerekek egész nap mozognak, így a szemüveg könnyen leeshet a fejükről. Válaszunk olyan darabot, amelynek rugalmas és hajlékony a kerete, ezáltal nehezebben törik, a kisebbeknek pedig célszerű állítható pántos típust vásárolni, amely a fején tartja a szemüveget.

5. Megvédi a karcoktól


A gyerekeknek semmiképpen ne válasszunk üveglencsés napszemüveget, mivel ez rendkívül balesetveszélyes. A műanyag lencse súlyra könnyebb és nem olyan törékeny, mint az üveg. Kérjünk ütés- és karcálló típust, így attól sem kell tartanunk, hogy játék közben megsérül.

6. Számítanak a színek


A fiatalok körében népszerű trendi színek helyett inkább szürke vagy a barna lencsét válasszunk, ez a mindennapi használat során sem zavarja őket a látásban. Arra is figyeljünk, hogy a lencse ne legyen se túl sötét, se túl világos.

7. Szikrázó napsütésben


Ha nyáron sok időt töltünk a vízparton, érdemes polarizált napszemüveget vásárolni. Ez csökkenti a tükröződést, ezáltal védelmet nyújt a vakító, visszaverődő sugarakkal szemben. Arra figyeljünk, hogy ez önmagában nem biztosít UV-védelmet, ezért mindig ellenőrizzük a címkén, hogy rendelkezik-e UV szűrővel.

8. Kettő az egyben


A szemüveges gyerekeknek jó megoldás lehet a fényre sötétedő lencsével ellátott dioptriás szemüveg, amely fényben napszemüvegként, sötétben pedig rendes szemüvegként funkcionál, így nem kell folyton cserélgetniük a szemüvegeket.

9. Számok a szárakon


A dioptriás szemüvegekhez hasonlóan a napszemüvegeken is jelölik a méreteket, általában a száron belül, lencseszélesség, hídszélesség, szárhossz sorrendben. Így ha online vásárolnánk, érdemes rendelés előtt felpróbálni néhányat valamelyik optikai szaküzletben, majd a feljegyzett adatok, számok alapján leadni a rendelést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.