Korai menopauza teheti tönkre a babaprojektet

Forrás: Shutterstock -
klimax petefészek elégtelenség menstruációs ciklus
Sok nő úgy tekint a változókorra, mint egyfajta mérföldkőre, a nőiség végére. Ebben a folyamatban szakaszosan, vagy végleg megszűnik a menstruáció, a szervezet sem termel már elegendő ösztrogént. Persze vannak olyan nők, akik fellélegeznek, mert nem kell többé átélniük a menstruációs görcsöket – de a klimax, illetve az azt megelőző időszak a nők életében általában nem fáklyásmenet.

A nők általában 50-55 éves koruk között élik meg a természetes klimaxot, amelynek korai tünetei akár néhány évvel korábban is jelentkezhetnek. Korai menopauzáról akkor beszélhetünk, amikor 45 éves kor előtt szűnik meg a menstruáció.

Az elmúlt évtizedekben azt tapasztalhatjuk, hogy egyre inkább kitolódik a gyermekvállalás, sok nő 35 éves kora felett vág bele a babaprojektbe. Teljesen mindennapos, ha valaki így dönt - sajnos azonban ilyenkor már számolni kell azzal, hogy ha korábban köszönt be a klimax, és összetörhet a saját gyermekről alkotott vágy.

Forrás: Shutterstock

Mi a különbség a korai menopauza és a korai petefészek-elégtelenség között?

A petefészek-elégtelenség olyan állapot, amikor a menstruáció hirtelen és spontán leáll, általában idő előtt, 40-45 éves kor között, vagy akár még előbb. Ebben az esetben a menstruáció később még visszatérhet, a nők továbbra is ovulálhatnak, menstruálhatnak vagy teherbe eshetnek. A korai menopauza esetén azonban teljesen megszűnik az ovuláció és a menstruáció, és a nő idő előtt veszíti el a teherbeesés képességét.

A lehetséges magyarázatok


A korai klimax, ez az alattomos állapot genetikailag öröklődhet. A másik nagy rizikófaktor, ha az érintett korábban kemoterápián vagy sugárkezelésen esett át. Az ilyen drasztikus kezelések súlyos hatással vannak a hormonrendszerre, és azon keresztül a menstruációs ciklusra, a peteérésre egyaránt. Ugyancsak gyakori kiváltó ok az endometriózis, amely

olyan női betegség, melynek során a méhnyálkahártya hormonhatásokra érzékeny sejtjei a méhüregen kívül is megjelennek a testben, ez pedig gócokat, gyulladásokat, letapadásokat okoz.

Ezeket a gócokat súlyosabb esetben műtéti úton kell eltávolítani. Mivel a letapadások gyakran először a petefészken és a méhen jelennek meg, sajnos fennáll a meddőség, illetve a korai menopauza kockázata. A cukorbetegség, a dohányzás, valamint a kóros alkohol- vagy drogfogyasztás is előidézheti ezt az állapotot.

Honnan tudhatjuk, hogy a korai klimax elkezdődött?


Leginkább a menstruációs ciklus rendszertelenné válása a fő intő jel. Nem kell azonban rögtön a legrosszabbra gondolnunk, ha időnként késik vagy hamarabb jön meg a havi vérzés. Ennek hátterében sokszor nagyon banális okok állnak.

Forrás: Shutterstock

Fontos azonban, hogy ha a rendellenesség hosszabb ideig fennáll, akkor minél előbb forduljunk szakemberhez, mert a korai menopauzán kívül más, akár súlyosabb betegségek is állhatnak a háttérben!

A korai klimax elő tünetei a következők lehetnek:

– Hőhullámok
– Éjjeli izzadás
– Hüvelyszárazság és kellemetlen érzés szex közben
– Gyakori pisilési inger
– Gyakoribb húgyúti fertőzések
– Álmatlanság
– Ingerlékenység, hangulati ingadozások, depresszió vagy szorongás
– Száraz bőr, száraz szem vagy szájszárazság
– Emlőérzékenység
– Magas pulzus és vérnyomás
– Fejfájás
– Ízületi- és izomfájdalmak
– A libidó csökkenése
– Koncentrációs nehézség vagy feledékenység
– Súlygyarapodás vagy fogyás
– Hajhullás vagy a haj elvékonyodása

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.