A nyüzsgő görög város, ahol sem nappal, sem este nem unatkozunk: ez Szaloniki

Forrás: unsplash.com -
műemlék Görögország Szaloniki turistacélpont
Szaloniki a folyton nyüzsgő görög város, amely a legforgalmasabb kikötővel és rengeteg szépséges látnivalóval rendelkezik. 

A Krisztus előtt 315-ben alapított Szaloniki tartományi székhely és tengeri kikötő, évszázadokon keresztül a Bizánci Birodalom második legfontosabb városa volt, most pedig Görögország második legnagyobb városa és nagyon kedvelt turistacélpont, jó okkal, hiszen itt minden megtalálható a kényelmes szórakozáshoz: közlekedés szempontjából is kiváló választás és programokból, látnivalókból sincs hiány. 1988-ban az UNESCO Szaloniki 15 ókeresztény és bizánci műemlékét felvette a világörökségi helyszínek listájára.

A nyüzsgő Szalonikiben mindenféle programot megtalálhatunk Forrás: unsplash.com

A belvárosban egymást érik a történelmi nevezetességek, a bizánci falak mentén eljutunk a gyönyörű Rotunda körtemplomig, de nem ez az egyetlen látnivaló, hiszen megcsodálhatjuk a Galerius-diadalívet, a Szent Demeter-bazilikát, vagy éppen a város jelképének számító Fehér Tornyot. Aki a nyüzsgést részesíti előnyben, az tehet egy sétát az Egnatia negyed bevásárló utcáján, ha pedig inkább hűsölnénk egyet, akkor vegyük a tengerpart felé az irányt, ahol megcsodálhatjuk a naplementét és a nyüzsgő éjszakai életet is.

A város szimbóluma, a Fehér Torony Forrás: unsplash.com

A város gasztronómiai szempontból is kiemelkedő: több piacot is találhatunk, ahol különböző nyalánkságokkal csillapíthatjuk az éhségünket. Modiano és Kapani piacai zöldségekkel és gyümölcsökkel vannak tele, a város bevásárló utcáján sétálva pedig eljuthatunk Louloudadika virágpiacra, amely kávézókkal és boltocskákkal van tele; de ne hagyjuk ki Ladadikát sem, amely Szaloniki kikötője közelében található, és évszázadokon át a város egyik legfontosabb piactere volt. Nevét a környék számos olívaolaj boltjáról kapta.

Ha már Szalonikiben vagyunk, ne hagyjuk ki a 14. századi Bizánci fürdőt, a 8. századi Hagia Szophia-templomot, és a 7. századi Aigos Dimitrios templomot sem - írja a Travelo.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.