Új őrület a TikTokon: valóban csodát tesz a bőrrel a marhafaggyú?

bőrgyógyász marhafaggyú antioxidáns bőrápolás kozmetikai kezelés
Új trend terjed a TikTokon. A #beeftallow címkével ellátott videókat több mint 45 millióan, a #beeftallowskincare-t pedig több mint 14 millióan nézték meg. A felhasználók azt állítják, hogy a marhafaggyú kiváló arcápoló termék, mely segíthet kisimítani a ráncokat, megnyugtatja a kiütéses bőrt és az égési sérüléseket, enyhíti az ekcémát és segít a pattanások eltüntetésében. Valóban így lenne? 

A marhafaggyú a marha kemény zsírszövete, amelyből minden szilárd anyagot és nedvességet eltávolítottak. Nagy-Britanniában főzésre is használják, de ipari felhasználása során szappant és gyertyát is készítenek belőle. Ezek után felmerül a kérdés: miért tenné bárki az arcára?

A tiktokerek lelkesedése ellenére az amerikai bőrgyógyászok azt mondják, ők biztosan nem kennék az arcukra, több okból sem.

@julia.yak Replying to @gsj777pearl #healthyliving#beeftallow#beeftallowskincare#animalbased#holistichealing#wellnesstips#holistichealthcoach♬ original sound - Julia Yak

"Orvosként nem tudom ajánlani vagy támogatni a marhafaggyú felhasználását semmilyen gyógyászati célra, beleértve a bőrápolást is" - mondta Dr. Ife Rodney bőrgyógyász a Huffington Postnak, hozzátéve: "Bár néhány embernek pozitív tapasztalatai lehetnek vele, és tartalmaz a bőrápolásra jellemző vitaminokat és ásványi anyagokat, vannak más, orvosilag jóváhagyott és bevált alternatívák a bőrproblémák kezelésére". Az orvos azt mondja, bár évszázadok óta használunk állati és növényi zsiradékokat bőrápolásra, nem minden zsír egyforma, vannak a bőr számára előnyösebb és kevésbé előnyös fajták.

A marhahús zsírja hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik, magas a triglicerid- és zsírsavtartalma, amelyek bőrpuhító hatásúak. A bőrpuhítók segítik a „bőrvédő funkciót, a membránok folyékonyságát és a sejtjelátvitelt", ami a bőr szerkezetének és megjelenésének általános javulását eredményezi. Száraz bőr esetén is segíthet.

A marhafaggyú antioxidánsokat, például omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek képesek felvenni a harcot a szabadgyökök ellen, gyulladáscsökkentő és antimikrobiális előnyöket kínálnak – mondta Dr. Jaimie DeRosa arcplasztikai sebész a lapnak.

Tele van linolsavval vagy omega-6 zsírsavval is, amely gyulladáscsökkentő hatásairól és antioxidáns tulajdonságairól ismert – erről már Dr. Deanne Mraz Robinson bőrgyógyász tájékoztat, hozzátéve, hogy a linolsav valóban javíthatja az ekcéma, a pikkelysömör és a kiütések tüneteit.

A zsír gazdag A-vitaminban is, amely segíti a faggyúmirigyek működését, amelyek természetes módon olajos anyagot termelnek, amely védi a bőrt, emellett gazdag zsírban oldódó D-, E- és K-vitaminban, amelyek fokozzák a kollagéntermelést és a bőrfiatalítást - tette hozzá a szakeber.

"Az életkor előrehaladtával a bőr kevesebb lipidet termel, ami térfogatcsökkenéshez, a bőr tompaságához és lazaságához vezethet, ami az öregedés jeleit erősíti" - mondta Robinson. "A helyileg használt lipidek, azaz zsírok támogathatják a mélyebb bőrstruktúrákat, mivel hidratálják a bőrt és javítják a bőr barrier funkcióját."

Egyes tiktokerek azt állították, hogy a marhafaggyú egyenértékű a retinollal, egy, az A-vitaminból származó öregedésgátló anyaggal. Ám az orvosok szerint a kettő nem ugyanaz, és nincs tudományos bizonyíték arra sem, hogy a marhafaggyú segítene a pattanásokon vagy kisimítaná a ráncokat.

A marhafaggyú nem jóváhagyott kozmetikai termék, hatásosságát kutatási eredmények nem igazolják, ugyanakkor a marhákra jellemző betegségektől való fertőzést kockáztatják, akik kétes származású és minőségű marhafaggyút kennek a bőrükre - jelentették ki a szakemberek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.