A rozmaring ereje - Természetes hatóanyag a haj egészségéért

hajápolás hatóanyag rozmaring
Mi jut eszedbe a rozmaringról? Egy fűszernövény, ami remekül illik például a grillhúsokhoz? És azt tudtad, hogy nem csupán a gasztronómiában, de bizony a hajápolásban is nagy segítségünkre lehetnek ezek az aromás ágacskák? Főleg, ha hullik a hajunk!

A rozmaring nemcsak egy ízletes fűszer, de a haj egészségének védelmezője is! Ez igazán jó hír, hiszen ki ne szeretné, ha a haja dús, erős és egészséges lenne... ebben pedig a rozmaring lehet a segítségünkre!

Rozmaringgal a haj egészségéért

A rozmaringot régóta használják a haj egészségének javítására. Egyes kutatások szerint

a rozmaringolaj elősegítheti a haj növekedését, mérsékelheti a hajhullást, javíthatja a fejbőr egészségét, csökkentheti a korpásodást és lerövidítheti a hajnövekedési ciklus nyugalmi fázisát.

A rozmaring nemcsak egy ízletes fűszer, de a haj egészségének védelmezője is Forrás: Shutterstock

Ugye jól hangzik? Ám nem csupán a rozmaringolaj hathat jótékonyan a hajra, hanem a rozmaringból készült főzet is, amelyet akár otthon is elkészíthetünk.

Rozmaringfőzetet a hajra!

A rozmaringot több formában is lehet alkalmazni a hajra. A leggyakrabban rozmaringolajat szoktak használni az érintettek, például bemasszírozzák a fejbőrbe vagy hozzáadják a samponhoz, hajbalzsamhoz. Az utóbbi időben azonban futótűzként terjedt a rozmaringfőzet legendája is, amely állítólag szintén csodákat művel a gyenge és túlzottan hulló hajjal.
A jó hír, hogy a rozmaringfőzet egy olyan ápolószer, amely

teljesen természetes, nem zsírosítja a hajat, olcsó és könnyedén elkészíthető otthon is.

A rossz hír viszont, hogy nagyon gyakran, naponta kell alkalmazni és igazán türelmesnek kell lenni, hogy a kívánt eredményt elérjük.

Bemasszírozzák a fejbőrbe vagy hozzáadják a samponhoz Forrás: Shutterstock/Zigres

A rozmaringfőzet készítése

A rozmaringfőzet elkészítése gyerekjáték! Nem kell hozzá más, csak:

  • 2-3 ág friss rozmaring
  • víz
  • szórófejes flakon

A rozmaringfőzethez mossuk meg a rozmaringágakat, rakjuk az összeset egy kis edénybe és öntsünk rájuk 2 bögre vizet, de minimum annyit, hogy a növényeket ellepje. Mindenképpen tegyünk rá fedőt, hogy az értékes hatóanyagok megmaradjanak. Kezdjük melegíteni az edényt és várjuk meg, amíg a víz felforr. Lassú tűzön főzzük 30 percig a rozmaringokat, majd hagyjuk kihűlni az elegyet. Ezt követően szűrjük le a levét és töltsük szórófejes flakonba. Ennyi az egész!

Hogyan használjuk a rozmaringfőzetet?

A rozmaringfőzet alkalmazása egyszerű és többféleképpen is használható:

  • A szórófejes flakon segítségével spricceljük a hajtőre, valamint a fejbőrre a főzetet, majd kicsit masszírozzuk be és hagyjuk megszáradni. Érdemes naponta kétszer – reggel és este - is alkalmazni, mert így tudja igazán kifejteni a hatását.
  • A hajtő és a fejbőr mellett az egész hajhosszra is permetezhetünk belőle, mivel nem nehezíti el és nem is zsírosítja a tincseket, viszont erősebbé és ellenállóbbá teheti az egész hajkoronánkat.
  • Hajmosás után át is öblíthetjük a rozmaringfőzettel az egész fejbőrt és a hajat, bár – mivel a legtöbben nem mosnak naponta hajat - ez önmagában valószínűleg kevés lesz a látványos változáshoz, de kiegészítésnek jó lehet.

A rozmaringot nem véletlenül alkalmazzák már évszázadok óta a haj egészségének megőrzésére és javítására. A rozmaringfőzet remek módszer a hajnövekedés elősegítésére, a hajhullás csökkentésére és a fejbőr egészségének javítására. Kipróbálása könnyű és természetes módja annak, hogy gondoskodjunk hajunk egészségéről, bár nem kevés kitartást és türelmet igényel, hiszen a látványos eredményre akár fél évet is várni kell.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.