Hogyan kerülhető el a vízmérgezés? Megszólalt a szakértő a fiatal édesanya tragédiája után

Forrás: 123rf.com -
halál mennyiség vízmérgezés folyadék
Ashley Summers tragikus halála után - aki vízmérgezésben halt meg, miután túl sok folyadékot ivott - az emberek azon töprengtek, hogy mennyi a túl sok. A szakértők elárulták, mire kell figyelni. 

Egész évben, de a nyári kánikulákban hatványozottan nagy figyelmet kell fordítani a hidratáltságra - ezt nagyon sokszor hangsúlyozzák, ahogy azt is, hogy naponta legalább 2 liter folyadékot kell meginnia egy felnőtt embernek. Persze ezt nem egyszerre, és azok után, ami a 35 éves kétgyerekes édesanyával történt, ezt az intelmet sem fogják elfelejteni az emberek.

Ashley Summers egy családi kiránduláson vett részt, amely alatt nagyon meleg volt, a hőmérséklet meghaladta a 30 fokot. A nő kiszáradt, ezért körülbelül 20 perc alatt megivott közel két liter vizet, ami ugyebár egy napi ajánlott mennyiség. A nő ezek után szédülni kezdett, és megfájdult a feje. Ez a vízmennyiség túl sok volt hirtelen a nő szerveztének, vízmérgezést kapott, amibe végül belehalt.

A vízből is megárt a sok Forrás: 123rf.com

Tehát hiába nagyon fontos a megfelelő vízbevitel, az is lényeges, hogy ne igyunk túl sokat egyszerre. A hiponatremia (vízmérgezés) az az állapot, amikor valaki olyan sok vizet iszik, hogy felhígítja a véráramában lévő elektrolitokat (ásványi anyagokat és sókat, amelyek számos testi funkciót szabályoznak). Ezáltal az ember fáradtabb lesz, hányingert tapasztal vagy zavart lesz.

A "túl soknak" tekintett víz mennyisége a magasságtól, súlytól és általános egészségi állapottól függően változik, vagyis nincs egy általános mennyiség, amit már túl soknak lehet ítélni. A sportolóknak, vagy a melegebb éghajlaton élőknek több vízre van szükségük, mint másoknak. Valóban oda kell figyelnünk arra, hogy maradjunk hidratáltak, de azt is létfontosségú tudni, hogy a túl sok folyadék potenciálisan veszélyes lehet.

A vízmérgezés ritka, de valós állapot. Különösen elterjedt az intenzív fizikai tevékenységet folytató egyének, például sportolók vagy szigorú edzéseken részt vevők körében. Amit fontos betartanunk, hogy apránként vigyük be a folyadékot a szervezetünkbe, és a szomjúsági szintünkhöz mérten adagoljuk a vizet. Az ember veséje óránként csak körülbelül 0,8-1,0 liter vizet tudnak feldolgozni - írja a Mirror. Arra is figyelmeztetnek, hogy a napi ajánlott folyadékmennyiség függ a testsúlytól, aktivitástól és attól is, milyen éghajlaton élünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.