Sokoldalú alapanyag, de könnyen megromlik a darált hús: így kerüld el az ételmérgezést

Forrás: Shutterstock -
hányás gyomorrontás darált hús hasmenés ételmérgezés
A darált hús közkedvelt konyhai alapanyag, számos módon elkészíthető, ám rendkívül könnyen megromlik. Mielőtt felhasználod, győződj meg róla, hogy még biztosan jó-e, íme néhány módszer, hogy ezt megállapítsd. 

A fagyasztott marha darált hús gyakran elszíneződik, ami nem feltétlenül baj. Ha a felső piros réteg alatt barnább a hús, az csak azt jelzi, hogy le volt fagyasztva, bátran fogyasztható. Ám ha a felső réteg szürke vagy barna, már semmiképp ne együk meg - írja a Mindmegette.

Biztos módszer az is, ha megszagoljuk. Ha gyanúsnak találjuk, ne kisérletezzünk vele, inkább a hús menjen a kukába, mint hogy életmérgezést kapjunk.

A fasírtot szinte mindenki szereti, ez a darált hús egyik leggyakoribb felhasználási módja. Forrás: Shutterstock

A darált marhahús legnagyobb kockázati tényezője a szalmonella és az E. coli. Ha nem akarunk fertőzést kapni, nézzük meg a texturáját. Ha tagacsos és nyálkás, az bizony már ne, fogyasztható.

Ha netán mégsem vettük észre, hogy a hús már nem jó, esetleg idegen helyen vagy étteremben ettünk darált húsos ételt és rosszul leszünk, forduljunk orvoshoz. Az ételmérgezés tünete lehet csupán enyhe gyomorrontás, de a magas láz, hányás-hasmenés és jelezheti, hogy baj van. Bizonyos esetekben már szinte rögtön a romlott étel elfogyasztása után jelentkezik, de van, hogy csak 72 óra múlva jönnek ki rajtunk a tünetek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.