Kakastaréjjal, pufók arccal jött világra az első magyar lombikbébi

Dr Csaba Imre pécsi tudományegyetem magyar lombikbébi magazin beavatkozás
1988. augusztus 24-én érkezett a szenzációs hír, miszerint megszületett az első magyar lombikbébi. Az egészséges kislány, akit Zsuzsannának neveztek el, 3850 grammal látta meg a napvilágot azon a bizonyos szerdán, reggel 7 óra 9 perckor a Pécsi Orvostudományi Egyetem Szülészeti Klinikáján – írta annak idején az MTI.

A nagyszabású lombikbébi-kísérlet programját 1986-ban kezdték meg a Pécsi Tudományegyetemen. A kísérlet és az azt megelőző hosszas kutatás számos termékenységi problémával küzdő nőnek adott és ad reményt a mai napig.

Dr. Csaba Imre professzor, a kutatás vezetője és a csapata másfél éven keresztül dolgoztak a bevatkozás módszerének fejlesztésén - írta meg a Bama.hu.

1987 decemberében Dr. Csaba Imre professzor hajtotta végre sikeresen az első beavatkozást egy paksi fiatalasszonynál, aki már 10 éve próbálkozott a teherbeeséssel.

A beavatkozás sikeressége január elején vált bizonyossá, amikor Dr. Csaba Imre örömmel mondta el a jó hírt Haaz Jánosnénak, miszerint a petesejt megtermékenyült, és be is ágyazódott a méhfalba. Ezután jött a feszült várakozás. Szerencsére a terhesség végig problémamentesen zajlott, a kismama pedig rendszeresen járt kontrollra a pécsi klinikára.

A fájások 23-án, kedden délután kezdődtek el, a házaspár pedig autóval száguldott be a pécsi klinikára. (Mint később kiderült, nem kellett volna annyira sietniük, mert a szülés csak másnap hajnalban indult meg.) Dr. Csaba Imre megállapította, hogy a baba farfekvéses, így császármetszést kellett végeznie. A professzor később azt nyilatkozta az MTI munkatársainak, hogy a farfekvésnek semmi köze ahhoz, hogy a gyeremek lombikbébi. Emellett arról a jó hírről is beszámolt, hogy a jövőben további három lombikbébi születésére van remény.

Megszületett az első lombikbébi a Pécsi Orvostudományi Egyetem Szülészeti Klinikáján Forrás: library.hungaricana/DunantuliNaplo

Részletek a Dunántúli Napló 1988. augusztus 25-i számából:

1989. január 3-án jött világra a második magyar lombikbébi, ugyancsak Pécsen. A Ferenc névre keresztelt kisfiú egészségesen, 4000 grammal született. Szülei, a pécsi fiatalasszony és férje már 9 éve reménykedtek a gyermekáldásban, sikertelnül. Végül a mesterséges megtermékenyítés mellett döntöttek. Szerencsére már a legelső petesejt-visszaültetés sikeres volt, és a terhesség, illetve a szülés is zavartalanul, komplikációk nélkül zajlott. (MTI archív)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.