Számolj le a kábeltengerrel az otthonodban: 3 egyszerű tipp, amellyel esztétikusabbá varázsolhatod a környezeted

Forrás: Thinkstock -
vezeték tévé magazin lakás
A legtöbb lakásban gondot okoz, hogy felhalmozódnak az ilyen-olyan vezetékek, mivel rengeteg műszaki cikket használunk. Ebben a cikkünkben megmutatjuk, hogyan oldhatjuk meg egyszerűen a problémát.

1. Szabaduljunk meg a kábelektől!

Egy okosan berendezett otthon kialakítása a villamossági tervezéssel kezdődik: a szakemberek papíron jó előre kidolgoznak minden kis részletet, azaz, ha teljesen kábelmentes lakást szeretnénk, az elektromos árammal működő készülékek típusát és helyét már a kezdeti fázisban el kell dönteni. A hálószoba vonatkozásában kulcsfontosságú az ágy, a hozzá tartozó éjjeli lámpa és az ehhez igazított villanykiállás adatainak ismerete. A nappaliban pedig a kanapé helyét válasszuk ki elsőként, e mellett áll majd az olvasólámpa.

Természetesen léteznek jól bevált lakberendezői eljárások és a negatív adottságokat kiküszöbölő praktikák. Térben álló kanapé alá például gyakran kerül padlókonnektor, illetve egyes dugaljakat kapcsolhatóra tervezünk. Utóbbi a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nappaliba lépve elég felkapcsolni a villanyt, és a szoba különböző pontjain lévő állólámpák és asztali lámpák egy része egyszerre világítani kezd.

Falba vésett villanyszerelés nélkül is elrejthetjük a vezetékeket kifejezetten erre szolgáló lábazati szegőlécekben, de a látszó kábelekkel is több módon lehet zsonglőrködni... Érdemes a hátrányból előnyt kovácsolni, azaz, ha már szem előtt van egy vezeték, akkor dizájnelemként kezelni. Remek megoldás erre a színes textilkábelek használata.

A tévé helyét alaposan fontoljuk meg! Ha a falra kerül, akkor vagy egy gipszkarton előtétfal mögött futhatnak a kábelek a csatlakozó készülékekbe (beltéri egység, Xbox, erősítő), vagy – téglafal esetén – beépíttethetünk egy műanyag kábelcsatornát a falba, amelyen keresztül át lehet húzni a vezetékeket a tévétől a bútoron álló készülékekhez.

Egy okosan berendezett otthon kialakítása a villamossági tervezéssel kezdődik Forrás: Thinkstock

2. Érdemes a tévét elrejteni

A tévé elhelyezésével kapcsolatban – ha nincs valamilyen kizáró ok – próbáljuk meg elbújtatni a készüléket. Ugyanis a televízió többnyire a nappaliba kerül, és nem feltétlenül szép látvány, hogy szép festmények vagy különleges bútorok helyett ez a szoba dísze.

Számtalan megoldást alkalmaznak az álcázásra, mindenekelőtt a bútorzattól és a szoba stílusától függ, hogy otthonunkban melyik a legelőnyösebb. Rejthetjük például tolóajtók mögé – ami egyben könyvespolc, tükör vagy festmény –, de fix üveglap mögé is tehetjük, amelyhez bármilyen stílusú keretet választhatunk. Így bekapcsolt állapotban az üvegen keresztül nézhetjük a műsort, használaton kívül viszont úgy látszik, tükör ékesíti a falat. Egy elegáns kabinetszekrény egyúttal a házimozi-rendszer erősítőjét, néhány hangszórót, set-top boxot és sok kábelt is elrejthet. Keressünk olyan elrendezést, ami belesimul az enteriőrbe, és ne elégedjünk meg kényszermegoldásokkal.

Manapság már kaphatók olyan televíziók, amelyek kikapcsolt állapotban úgy néznek ki, mint egy festmény. Kaphatók kerettel, állhat festőállványon, és a médiatárukból akár jól ismert, klasszikus festményt is választhatunk a képernyőre.

Ha mégis olyan helyre kerül a tévé vagy a házimozi-rendszer, hogy látszanak a kábelek, használjunk hosszabbítót, amibe az összes műszaki cikket bedughatjuk, így csak egy kábelt kell kerülgetni takarításnál. Egy fehér színű darab világos fal előtt kevésbé zavaró, mint a fekete kábelek. A feleslegesen hosszú kábeleket csavarjuk fel és rögzítsük egymáshoz, vagy – elkerülendő az egész mizériát – válasszunk vezeték nélküli rendszert.

A tévé elhelyezésével kapcsolatban – ha nincs valamilyen kizáró ok – próbáljuk meg elbújtatni a készüléket. Forrás: Glenn Carstens-Peters / Unsplash

3. Hova kerüljenek a hangfalak?

A hangfalak elhelyezésénél a legfontosabb szempont a szoba akusztikája, hiszen még egy csúcsminőségű készülék hangzása sem tökéletes, ha nem jól pozícionáljuk.
A Dolby Surround rendszer esetében alapszabály, hogy a hangszórókat kicsivel fülmagasság fölé tesszük. Ma már léteznek szabadon álló, gyönyörű dizájndarabok, amelyeket vétek lenne elrejteni, de tetszés szerint választhatunk falba építhető vagy plafonra függeszthető hangfalakat is. A kompakt rendszerek nagy előnye, hogy kis helyet foglalnak, és egyúttal kevesebbet kell bajlódnunk a kábelekkel is.

Az elektromos kiállásokkal ellentétben a hangfalaknál nem feltétlenül kell mindent jó előre megtervezni, hiszen a vezeték nélküli Bluetooth-kapcsolatnak köszönhetően ma már utólag is kísérletezhetünk az elhelyezésükkel. Az akusztikát tartva szem előtt általánosan elmondhatjuk, hogy egy viszonylag zsúfolt szobában könnyebb kellemes hangélmény teremteni, mint egy minimalista, szinte üres enteriőrben, ugyanis a csupasz falaknak és az üres padlónak ebből a szempontból negatív hatása van - írja a Lakáskultúra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.