Az ősz slágergyümölcse a szilva: együnk annyit, amennyi belénk fér

Forrás: 123rf.com -
egészség szilva vitaminbomba ősz gyümölcs
Nehéz elképzelni a kora őszt szilva nélkül. Népszerűségének hátterében könnyű és sokrétű fogyaszthatósága, valamint finom, édes íze áll. Fáról szedve, nyersen és pitében is szeretjük, de talán kevesen tudják, hogy roppant jó hatással van az egészségünkre.

Hatékonyan enyhíti a székrekedést

A népi gyógyászat évszázadok óta alkalmazza a szilvát, az aszalt szilvát, illetve a szilvalevelet természetes hashajtónak, és nem véletlenül. Emésztésserkentő tulajdonságát főleg a benne lévő magas rosttartalmának köszönheti, ami serkenti a bélmozgást, csökkenti a székrekedést, így a salakanyagok gyorsabban, könnyebbem távoznak a szervezetünkből - írja a Bors.

Gazdag antioxidánsokban

A szilva igazi vitaminbomba: természetes A-, B-, C-, E- és K-vitamin-forrás, magas az ásványianyag-tartalma. Emellett tele van antioxidáns növényi vegyületekkel, amelyek nemcsak a daganatos betegségek prevenciója szempontjából fontosak, de hatékony segítség lehet a ráncokkal szemben is.

Javítja az agy egészségét

Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású komponenseinek révén, gyakori fogyasztása lassítja a kognitív hanyatlás ütemét, az agy öregedését, így csökkentve a demencia kialakulását. Már napi 5 szem édes szilva is képes semlegesíteni a szabad gyökök számát a szervezetünkben, melyek hosszú távon negatívan hatnak a memóriánkra.

A szilva erősíti az immunrendszert Forrás: 123rf.com

Kiváló a csontritkulás ellen

A K1-vitamin és a kálium együttes hatása miatt a szilva fogyasztása hozzájárulhat az egészséges csontozat megőrzéséhez, valamint az érfalfunkciók javításához, azaz a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez.

Csökkenti a vérnyomást

Magas káliumtartalmának köszönhetően alacsonyan tartja a vérnyomást. Napi két-három szem szilva képes fedezni a napi káliumszükségletünk 10%-át. Vértisztító hatásának köszönhetően csökkenti a vér koleszterinszintjét és a magas vérnyomást.

Leszámol a pluszkilókkal

A szilvát a karcsúság természetes titkának is nevezik, mert nemcsak a fogyásban segít hatékonyan, hanem klorogénsav-tartalma miatt megelőzhető vele az elhízás is. Emellett a klorogénsav javítja a retina egészségét, csökkenti az ízületi merevség kialakulásának veszélyét és segít megőrizni az érfalak rugalmasságát.

Nem csak a szilvával, de más őszi gyümölcsökkel is felvehetjük a harcot a betegségek ellen. Nézzük, melyek azok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.