Újabb fejezetéhez érkezett a budapesti "Narnia-projekt"

Forrás: MTI/Máthé Zoltán -
projekt épületkomplexum átadás NMHH magazin
Elkészült Budapesten Európa egyik legkorszerűbb, egyedülálló mérésügyi komplexuma. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) új épületegyttesét dr. Koltay András, az NMHH elnöke és Grabarics Gábor, a kivitelező ügyvezetője adta át szeptember 7-én, csütörtökön. Az ünnepi beszédekben előkerültek egyebek mellett a hosszú és nehézségekkel teli, mégis eredményes munkálatok, a korszerű berendezések és a jövő is.

A tervek kilenc évvel ezelőttre datálódnak, a kivitelezés pedig három éve kezdődött el - ennek eredménye a csütörtökön átadott budapesti új hírközléstechnikai komplexum, amely a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkáját segíti a jövőben. A fejlesztés hozzájárul a hatósági feladatok magasabb színvonalú ellátásához, elsősorban a hírközlés területén. Az épület szakemberképzéssel és oktatással összefüggő feladatok támogatására, valamint szakmai rendezvények megtartására is alkalmas lesz.

A közel 15 000 négyzetméteres épületegyüttesben egyedülálló EMC-mérőlabor és a hozzá tartozó mérőkamrák, szerverközpont, konferenciaterem, mélygarázs, tárgyalók és irodák is helyet kaptak. Az új épület, a benne található fejlett eszközpark, a korszerű munkafeltételek magas színvonalon segítik majd a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkáját. A beruházás fenntartható módon, megújuló energiaforrások és természetkímélő megoldások révén járul hozzá környezetünk megóvásához.

Téglák és álmok

Az ünnepi beszédek sorát dr. Koltay András, az NMHH elnöke kezdte. Úgy fogalmazott:

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ez az épület nem pusztán betonból, acélből és üvegből áll – folytatta –, tele van már most kreativitással és varázslattal. „Egy hely, ahol egyszerre van jelen a múlt és a jövő, amely jelképe a fenntartható fejlődésnek, a tudásnak, a kitartásnak és az elkötelezettségnek" – sorolta.

Dr. Koltay András egy szépirodalmi műhöz, C.S. Lewis angol író Narnia krónikái című alkotásához hasonlította a létesítményt. Felidézte, a könyv lapjain

Az elnök kiemelte azt is: az ott dolgozó szakemberek a kutatás és az innováció révén kemelkedő mértékben járulnak hozzá digitális jövőnk formáláshoz.

Forrás: NMHH

Ez az épület nem csak munkahely lesz, hanem egy olyan tér is, ahol emberek, diákok, szakmai barátok találkozhatnak és építhetnek közösséget is.

NMHH laboratóriumai a fiatalabb generációk előtt is nyitva állnak majd, egyetemi együttműködés keretében a jövő hírközlési szakemberei szerezhetnek itt gyakorlatot, tanulhatnak a szakma jeles képviselőitől.

Földön, vízen, levegőben, világűrben

Sorbán János István, az NMHH gazdasági igazgatója szerint a legfontosabb célok a mérőkomplexum és a szerver létrehozása volt, de számos más funkció is növelte az épület komplexitását. A számos funkció miatt nem volt egyszerű feladat a kivitelezés, a kezdeti időszakot munkaerőhiány jellemezte, majd jöttek a Covid-járvány hullámai, az orosz-ukrán háború, az ellátási láncok szétesése, a folyamatos építőipari áremelkedés és a szállítási határidők rendkívüli meghosszabbodása – sorolta a gazdasági igazgató.

Forrás: NMHH

Grabarics Gábor, a kivitelező Grabarics Építőipari Kft. ügyvezetője beszédében hangsúlyozta a közös munka fontosságát. „Azt gondolom, hogy komolyan vettük ezt a feladatot és remélem mindenki úgy értékeli majd, hogy sikeresen teljesítettünk" – tette hozzá.

A beszédek sorát dr. Vári Péter, az NMHH főigazgató-helyettese zárta. Szerinte

A főigazgató-helyettes mérnökként legfőképpen arra büszke, hogy Európa legmodernebb hatósági mérőkomplexumát vehetik birtokba.

Forrás: NMHH

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.