Nem egyformák a melleid? - Csupán néhány esetben utal betegségre az aszimmetria

Forrás: Thinkstock -
mellszövet szimmetria vízvisszatartás elváltozás
Nincs nő, akinek természet adta, tökéletesen szimmetrikus mellei lennének és ez így van rendjén. Az esetek nagy többségében egyik mellünk nagyobb mint a másik, vagy a bal kicsit más formájú, mint a jobb. Ruhában persze ezek az apró különbségek nem észrevehetőek, csupán meztelenül, a tükör előtt tűnik fel, ha feltűnik egyáltalán. Vannak azonban olyan esetek, amikor egészségi gond áll az eltérés hátterében. Ha erre gyanakszunk, feltétlenül forduljunk orvoshoz. 

Ahogy az arcunk jobb és bal oldala, úgy a két mellünk sem tökéletesen szimmetrikus. Ez teljesen rendben van, ahogyan az is, hogy a mellünk formája és mérete hormonális hatásokra is változik, akár egy hónapon belül többször is, persze bizonyos határokon belül.

Dr. Sherry Ross, egy, a női egészségről szóló könyv szerzője arról is ír, hogy az

ovuláció során a mellszövet a vízvisszatartás a véráramlás miatt megváltozhat, ilyenkor a mellek egy kicsit érzékenyebbek vagy teltebbek lehetnek, de ettől nem kell megijedni.

Fontos, hogy időről időre részt vegyünk szűrővizsgálaton Forrás: Thinkstock

Dr. Stephanie L. Graff, egy, az emlődaganatokkal foglalkozó orvosi cég tanácsadója leszögezte,

18 éves, de maximum 20 éves korunkban megáll a mellünk növekedése.

A szakember arra azonban felhívja a figyelmet, hogy ha hirtelen és jelentős aszimmetria alakul ki, forduljunk orvoshoz, mert annak hátterében betegség is lehet. Nézzük, melyek ezek!

Atípusos hiperplázia

A Mayo Clinic beszámolója szerint az altípusos hiperplázia egyfajta rákmegelőző állapot, ami befolyásolja a mellszövet sejtjeit. Ez az elváltozás jóindulatú, nem rákos csomókhoz vezethet a mellben, amelyek befolyásolhatják annak megjelenését. Ha a diagnózisban ez szerepel, fontos a rendszeres utánkövetéses vizsgálat a rosszindulatú elváltozások megelőzése miatt. Vannak azonban olyan esetek is, amikor már ebben a fázisban műtétre van szükség.

Hipoplasztikus mellek

A hipoplasztikus kifejezés azt jelenti, hogy növekedés alatti. Az orvostudomány ezt a kifejezést nem a későn érő lányokra használja, hanem azokra a nőkre, akiknek hormonális vagy genetikai rendellenességük van, amelyek az emlőfejlődés elmaradásában nyilvánulnak meg.

Az emlőrák az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés a nők körében, de időben felfedezve jól gyógyítható. Ahhoz, hogy egészségünket megőrizzük, elengedhetetlen az emlőrákszűrés, és az, hogy bármi gyanúsat észlelünk, forduljunk orvoshoz. A mammográfia fontosságáról ebben a cikkünkben írtunk.

Fiatalkori hipertrófia

Gerincferdülés

Ha gerincferdülésünk van, könnyen úgy tűnik, hogy aszimmetrikusak a melleink. Nos, ez esetben az ortopédorvos vagy reumatológus a mi emberünk. A legtöbb esetben gyógytornával, a helyes testtartás elsajátításával a probléma orvosolható, így jobban is érezzük majd magunkat és a testarányaink is harmonikusabbak lesznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.