Az emlőrák az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés a nők körében, de időben felfedezve jól gyógyítható. Ahhoz, hogy egészségünket megőrizzük, fontos az emlőszűrés, és az, hogy figyeljünk oda önmagunkra.

Bilics Edit, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet népegészségügyi munkatársát kérdeztük a mammaográfiáról és a helyes önvizsgálatról.

Mi az a mammográfia?

„A mammográfia, azaz emlőröntgen a mell radiológiai vizsgálata: speciális röntgenvizsgálat, amelynek segítségével időben felfedezhetők a mell rosszindulatú daganatos elváltozásai. A 45 és 65 év közötti hölgyek az ÁNTSZ-től kétévente kapnak személyre szóló meghívó levelet térítésmentes emlőszűrésre. A hivatalos meghívólevél tartalmazza a vizsgálat helyét és időpontját.

Forrás: Thinkstock

Maga a vizsgálat nagyobb előkészületet nem igényel, és mindössze 5-6 percig tart. A szűrőállomáson a szűrővizsgálat teljes folyamatát szakképzett asszisztensek felügyelik. Az adatok egyeztetése után (amelyhez szükség van meghívólevélre, TAJ kártyára, lakcímkártyára) az asszisztensnő a vizsgálóba kísér, ahol derékig le kell vetkőzni. A felvételt asszisztensek készítik, majd az orvos utólag értékeli azt az orvosi dokumentációkkal összevetve. Az asszisztensnő először áttapintja az emlőket, ezt követően a röntgengép elé kísér, és segít elhelyezkedni a röntgengép előtt. Egy műanyag lappal összenyomják a mellet, mely egy kicsit kellemetlen érzés lehet, de semmilyen kárt nem okoz, maga a röntgensugárzás sem, hiszen a sugárterhelés kisebb, mint egy tüdőszűrő vizsgálaton.”

Nem kerül pénzbe sem

„A szűrésen résztvevő páciens útiköltség térítésre jogosult, azaz az utazás költségeit visszaigényelheti, ha másik településre kell utaznia a szűrővizsgálatért. Ehhez a szűrésről kiállított igazolást el kell kérni szűrőállomáson, majd a megvásárolt tömegközlekedési jegyekkel együtt a Kormányablakhoz benyújtva visszakaphatjuk az utazás költségét.A térítés tömegközlekedési eszközzel történő utazásra vonatkozik, személyautóval történő utazás költségtérítésére akkor van lehetőség, ha a szűrésre utazó hölgy tömegközlekedési eszközön nem tud utazni, és erről háziorvosi igazolást tud bemutatni. Ha a felajánlott vizsgálati időpont nem alkalmas, kérhetünk másik időpontot, amilyen gyorsan csak lehet, a szűrőállomás munkatársai ebben szívesen segítenek. Fontos, hogy időt szakítsunk a szűrésre, hiszen az életünket mentheti meg: az időben felfedezett emlőrák jó eséllyel gyógyítható.”

Forrás: Thinkstock

Ismerjük meg a melleinket!

"A rendszeres emlőszűrésen kívül az otthoni önvizsgálat is szerves részét képezi a megelőzéshez. Ezt mindenki saját otthonában, nyugalomban végezheti el. Ahhoz, hogy felismerjünk egy elváltozást mellünkben, tudnunk kell, az milyen tapintású és kinézetű egészséges állapotában. Ne legyünk szégyellősek, álljunk bátran a tükör elé, és ismerjük meg a testünket, hiszen a miénk! Mivel mammográfiás szűrésre kétévente jutunk el, a két vizsgálat között rendszeresen végezzünk emlő önvizsgálatot már a húszas éveink elejétől! Ez számos módon történhet. A legjobb módszer, ha egy jól megvilágított tükör elé állva különböző szögből megnézzük a melleinket, így észrevehetjük az esetleges látható elváltozásokat. Ezt követően fürdés, vagy zuhanyozás alkalmával, szappanos kézzel is tapintsuk át őket. Mindenképpen figyeljünk púpokra, kemény csomókra, melegségre, kipirosodásra, nem múló elszíneződésre, horpadásra, gyűrődésre a bőrön, illetve a mellbimbóból szivárgó folyadékra, sebekre, viszkető, hámló kiütésekre. Egy esetleges probléma felfedezése természetesen önmagában nem jelent diagnózist, ezért fontos, hogy minél előbb forduljunk  háziorvosunkhoz!”

A cikk megjelenését a Széchenyi 2020 program támogatta