Egy új eszköz lehetővé teszi, hogy az emberek „beszéljenek" a növényekkel

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2023 H_Ko/Shutterstock. No use without permission./H_Ko -
ember kommunikáció üzenetküldés növény Highlighter
A dohánnyal végzett korai kísérletek azt mutatják, hogy a növények természetes védekezőképessége fénnyel aktiválható.

Egy új kutatásból kiderül, hogy hamarosan lehetőségünk lesz „beszélgetni" a növényekkel, ezáltal pedig figyelmeztetni őket a közelgő veszélyekre, beteségekre, vagy a szélsőséges időjárásra.

A Cambridge-i Egyetem Sainsbury Laboratory tudósai azon dolgoznak, hogy fényalapú üzenetküldéssel kommunikálni tudjanak a növényekkel. A dohánnyal végzett korai laboratóriumi kísérletek kimutatták, hogy a növények természetes védekező mechanizmusa aktiválható a fénnyel. A fényt üzenethordozóként használva a kutatók olyan eszközöket fejlesztenek, amelyek lehetővé teszik a „beszélgetést". A mindennapi életben a fényt a közlekedési lámpáknál és a gyalogátkelőhelyeknél is használják kommunikációra.

Egy új eszköz lehetővé teszi, hogy az emberek „beszéljenek" a növényekkel - Illusztráció Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2023 H_Ko/Shutterstock. No use without permission./H_Ko


Korábban a cambridge-i kutatók egy sor bioszenzort – biológiai vagy kémiai reakciókat mérő eszközöket – terveztek, amelyek fény segítségével valós időben kommunikálják, mi történik a növények sejtjeiben. Ezek a bioszenzorok feltárják, hogyan reagálnak a növények a környezeti terhelésekre, tehát a növények kommunikálnak az emberrel. Az új tanulmány egy Highlighter nevű eszközt ír le, amely speciális fényeket használ egy adott gén aktiválására a növényben, például a védekező mechanizmusok beindítására — így az ember kommunikál a növénnyel.

Bo Larsen dolgozta ki a Highlightert, ezzel pedig egy lépéssel közelebb vitte az emberiséget a növényekkel való kommunikáláshoz. A Highlighter fontos előrelépést jelent a növények optogenetikai eszközeinek fejlesztésében, számos alapvető növénybiológiai kérdés vizsgálható vele, izgalmas lehetőségeket nyit a termésjavítás terén is. Egy bizonyos fényviszonyt használhatnak az immunválasz kiváltására, majd egy másik fényviszonyt például a virágzás vagy az érés időzítésére - írja az Independent.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.