Égnek áll a hajad a fűtési költségektől? 14 tipp, hogy csökkenthesd a számlát

csökkentés fűtés tippek magazin költség
Nagy dilemma ősz tájékán, hogy a fűtési szezon pontosan mikor is indul. Ha nem központi fűtéssel kell számolnunk, akkor biztosan addig húzzuk, amíg lehet, ugyanis a fűtési költségek idén sem kímélnek majd minket. 

A kellemes nyári meleg mostanra már a múlté. A falevelek hullásával a hidegebb idő is beköszöntött, lassan az őszi időszak közepén járunk. Az energiafogyasztás legnagyobb részét bizony a fűtés teszi ki, így nem csak a költségek csökkentése miatt fontos kevesebbet fűteni, hanem a környezetvédelem szempontjából is lényeges. Van pár tippünk, hogy alacsonyabb legyen a rezsi.

1. A megfelelő hőmérséklet

Nem szükséges teljesen feltekernünk a fűtést, hiszen a legtöbb embernek már 19 és 22 fok között is elég meleg van. A konyhában általában hidegebb van, a fürdőszobában melegebb, ezért itt változtathatunk a fokokon. A megfelelő éjszakai pihenéshez a 16 és 18 fok az optimális, így a hálószobában érdemes ennyire beállítani a hőfokot. – írja a Freizeit.

A nem használt helyiségeket elég csak 15 fokon hagyni, ennél kevesebbre viszont nem célszerű állítani a hőkokot, hiszen a nedvesség lecsapódhat a falakon és penész képződhet.

2.A radiátor sose legyen lefedve

Ha a radiátor részben vagy teljesen le van takarva, az általa kisugárzott hő nem tudja bemelegíteni teljesen a helyiséget. Szükségszerű lehet portalanítani is néha a radiátort, hiszen a porlerakódások is csökkenthetik a fűtés teljesítményét.

Forrás: shutterstock

3.A radiátor helyes beállítása

Ha a klasszikus forgókapcsoló van a fűtésen, napközben ezt érdemes a 3. fokozatra kapcsolni, ez körülbelül 20 foknak felel meg. Akár termosztátot is felszerelhetünk a falra. A hálószobában elegendő lehet a 2. szint is. A nem használt helyiségekben is szintén ez a fokozat, illetve még az 1. szint is beállítható, ezen a szinten még nem tud elindulni a penészedés.

4.Modern szabályozók használata

A programozható termosztátok elősegítik az energiatakarékosságot. Beállítható rajtuk, hogy mikor, hol, hány fok legyen. Egy adapter segítségével rögzíthetők ezek a készülékek és általánosságban bármelyik radiátorral összekapcsolhatóak.

5.A szükségtelen lehűlés megakadályozása

Az újrafűtés sok energiát igényel, így érdemes maximum csak 5 fokkal csökkenteni a lakó- és dolgozószobák hőmérsékletét. Ugyanez vonatkozik arra is, ha esetleg huzamosabb ideig, akár több órán keresztül nem lennénk otthon.

Forrás: Shutterstock/New Africa

6.Figyeljünk az időre

Nem feltétlen kell rögtön október elején és április végén lekapcsolni a fűtést, spórolhatunk azzal is, ha csak később kapcsoljuk be és már korábban búcsút intünk a meleg lakásnak. Természetesen, ez egyéntől is függ.

7.Ne az utcát fűtsük

Az ablakok általában kevésbé szigetelnek, így célszerű lehet éjszakára lehúzni a redőnyöket is. Próbáljuk meg a lakásban tartani a hőt.

8.Megfelelő szellőztetés

Ha fűtési költségeket szeretnénk megtakarítani, nem célszerű az ablakokat össze-vissza nyitogatni, hiszen a helyiségek lehűlnek és ilyenkor mindig vissza kell állítani a megfelelő hőmérsékeletet. A rendszeres időközönkénti szellőztetés sokkal hatékonyabb. Télen a szellőztetés előtt akár le is kapcsolhatjuk a fűtést.

9.Fűtés mögötti szigetelés

A ház falain keresztül történő hőveszteség csökkentése érdekében közvetlenül a fűtés mögé is elhelyezhetünk egy réteg szigetelőanyagot. A szaküzletekben különféle szigetelőszőnyegek is kaphatók.

10.Az ablakok és ajtók tömítése

A fűtött és fűtetlen helyiségek közötti ajtókat - például a pincébe vagy a padlásra vezető ajtókat - célszerű lenne zárva tartanunk. Az ajtókon és ablakokon keresztül történő hőveszteség megelőzése érdekében azokat a lehető legjobban kell tömíteni.

Forrás: shutterstock

11.Jobb, ha nem használunk elektromos fűtést

A fűtőventilátorok és hasonlók áramfalók. A szolgáltatott hő (energia) tekintetében körülbelül háromszor olyan drágák, mint a gázzal működőek.

12.A fűtési rendszer szellőztetése

Amikor a fűtés elkezd gurgulázó hangokat kiadni, és már nem melegszik fel teljes felületen, ideje leengednünk, és ha szükséges, újratölteni vízzel.

13.A kevesebb néha több

A túlfűtött helyiségek és a túlságosan száraz levegő hosszú távon megterheli az egészséget. Célszerűbb inkább melegebb ruhákra, forró italokra és a testmozgásra költenünk.

14.Időben kapcsoljuk le a fűtést

A fűtést például lefekvés előtt 20 perccel lekapcsolhatjuk éjszakai hőmérsékletre. Ha a radiátor egyszer felmelegedett, ne hűljön le hirtelen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.