Fűtési szakértő elárulta: 3 egyszerű módszer, amellyel pénzt takaríthatunk meg

Forrás: Shutterstock -
energiahatékony pénz fűtési szezon víz hőmérséklet
Az őszi időjárás egyelőre kegyes hozzánk, de a fűtési szezon könyörtelenül meg fog érkezni. Egy szakértő elárulta, hogyan spórolhatunk.

Az ősz még nem mutatta meg igazi arcát, és Németh Lajos szerint körülbelül október közepéig nem is számíthatunk igazi lehűlésre, de abban biztosak lehetünk, hogy egyszer megérkezik. Egy szakértő elárulta, hogyan takaríthatunk meg pénzt.

1. Csökkentsük a kazán előremenő fűtési víz hőmérsékletét

Érdemes a fűtési szezon előtt alaposan áttanulmányoznunk a kazánunk beállításait. Az előremenő fűtési víz hőmérsékletét nem érdemes túlzottan magasan tartani, de az sem mindegy, hogy milyen a kazánunk. A nyílt égésterűek esetében nem igazán mehetünk 60 fok alá, az ugyanis problémákat okozhat, a hőcserélő akár tönkre is mehet.

Ellenben a zárt égésterű kazánok esetében éppen a 60 fok feletti hőmérséklet az, ami károsodáshoz vezethet. Itt érdemes alacsonyabban tartani, ezzel energiát is spórolunk és még a készülékünknek is jót teszünk.

Padló- és falfűtés esetén pedig 40 fok körül érdemes tartani az előremenő fűtési víz hőmérsékletét.

Forrás: Shutterstock

2. Ne kapcsoljuk le a radiátorokat

Általános, hogy úgy gondoljuk, akkor spórolunk a legtöbbet, ha kikapcsolunk egy-egy fogyasztót. Amíg ez egyes esetekben valóban így van, a radiátorokra nem feltétlenül igaz. „A kikapcsolása számos problémát okozhat a penészedéstől és a nedvességig, különösen, ha a ruhákat bent szárítjuk" - mondta a szakértő.

„A radiátorok teljes kikapcsolása kevésbé energiahatékony, mivel ez azt jelenti, hogy a kazánnak többet kell dolgoznia a helyiség hőmérsékletének fenntartása érdekében, mintha alacsony fokozaton tartanánk" - tette hozzá. Javasolt a radiátorokat bekapcsolva tartani – de alacsony fokozaton: a minimális ajánlott belső hőmérséklet 18°C.

3. Légtelenítsük a rendszert

Érdemes még az igazi fűtési szezon beköszönte előtt ellenőrizni, hogy a rendszerünkben minden helyesen működik-e, hiszen szakértőt is könnyebben találhatunk még ilyenkor. A beszoruló levegő vagy a radiátorokban felhalmozódó salakanyag megakadályozzák a víz akadálytalan áramlását, ami azt jelenti, hogy a kazánnak keményebben kell dolgoznia - írja a Daily Mail.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.