Nyugdíjfolyósító Igazgatóság lakóhely Külföld nyugdíj ügyintézés
Nyugdíjasként sokan végig látogatják a kedvenc úticélokat, de olyanok is akadnak, akik elköltöznek egy megálmodott helyre. Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjszakértő szedte pontokba, hogy külföldi tartózkodás esetén mikor és hova érdemes a nyugdíj folyósítását kérni, és hogy ügyintézés közben mire kell figyelni. 

Semmi akadálya!

A magyar nyugdíj és nyugdíjszerű ellátások folyósításának nem akadálya, ha az érintett külföldön, azaz EU-s, EGT vagy Magyarországgal, egyezménnyel érintett országban él. Az ellátást minden esetben a MÁK Nyugdíjfolyósító Igazgatóság folyósítja, mely postai úton csak belföldi lakcímre, illetve utalás formájában lakossági folyószámlára történhet.

Kilencven napos szabály

Amennyiben az érintett 90 napnál rövidebb időtartamra külföldre utazik, csak akkor szükséges írásos bejelentést tennie a Nyugdíjfolyósító felé, ha az ellátás kifizetése postai úton történik. Célszerű a lakhely szerinti illetékes postahivatalnál egy meghatalmazottat megjelölni, aki az ellátást az érintett távolléte alatt felveszi.

Forrás: Shutterstock/Lucigerma

Induljunk neki így!

Ha a külföldre történő utazás várhatóan meghaladja a 90 napot, a nyugdíjasnak kötelessége 15 napon belül írásban vagy elektronikus úton ezt jelezni a Nyugdíjfolyósító felé még az utazás megkezdése előtt. Ezzel eleget tesz a bejelentési kötelezettségnek, így biztosítva azt, hogy a távollétében a nyugellátást zavartalanul folyósítják részére.

Bizonyítsa, hogy még él!

Ha a nyugdíjas hosszú távra, vagy véglegesen külföldre költözne, a Nyugdíjfolyósítót az új lakcím tényéről mielőbb írásban értesíteni kell. Ez nagyon fontos, mivel minden évben hivatalból postai úton életbenléti igazolást küldenek az ellátottnak, aki köteles egy hivatalos szerv előtt személyi iratok bemutatásával önmagát igazolni, majd a nyilatkozatot ajánlott levélként a nyugdíj folyósítását végző szerv részére visszaküldeni. Ennek elmulasztása esetén a nyugellátás megszüntetésre kerül.

Nyissunk számlát külföldön

Hosszú távú külföldre költözés esetén, a kiutazást követően külföldön is lehetőség van új bankszámla nyitására. Ha az érintett belföldi bankszámla helyett az új külföldi számlára szeretné kérni a nyugdíj átutalását, ezt Ügyfélkapun vagy postai úton jeleznie kell a Nyugdíjfolyósító felé.

Spóroljunk a banki költségeken!

Külföldre költözés során is érdemes megfontolni, hogy a magyar ellátás belföldi bankszámlaszámra történjen, mivel így alacsonyabbak lesznek a banki költségek. A MÁK kizárólag forintban utalja az ellátást, így az átváltási és a számlavezetési díjak minden esetben az ellátottat terhelik - írja a Fanny magazin.

Átlépik a határt

A nyugdíj mellett külföldön is van lehetőség jövedelemkorlát nélkül dolgozni. Ilyenkor a külföldi adóbevallásban fel kell tüntetni a folyósított öregségi nyugdíjat. Ez nem vonatkozik azokra, akik korhatár előtti ellátásban részesülnek, mivel ha az éves jövedelemkorlátot túllépik, akkor a jogalap nélküli ellátást vissza kell fizetni.

Forrás: Shutterstock/Bbernard

Hazaköltözés külföldről

Ha a külföldre távozáskor a nyugdíjas megszüntette a magyar lakóhelyét, úgy érdemes már a hazaérkezést megelőzően gondoskodnia az állandó magyar lakóhelyről. Erre azért van szükség, mivel csak így tud bankszámlaszámot nyitni, valamint az egészségügyi jogosultság legkorábban a magyar lakóhely létesítése napjától állapítható meg.

Postán vagy bankszámlára?

Ha korábban külföldi bankszámlára érkezett az ellátás, és a nyugdíjas véglegesen vagy hosszú távra hazaköltözik, akkor a Nyugdíjfolyósító szervnél be kell jelenteni, hogy az érintett a részére folyósított ellátást továbbra is a külföldi, vagy egy újonnan nyitott belföldi bankszámlaszámra kéri.

Szóljon a nevére!

Ha a nyugdíjas a bankszámlára kéri az ellátást, akkor ezen a számlán tulajdonosnak, társtulajdonosnak vagy rendelkezőnek kell lennie. Elhalálozás vagy jogalap nélküli ellátás kifizetése esetén ugyanis az Államkincstár hivatalból a banktól kérheti a visszautalást.

Néhány nap csúszással

A nyugdíjasnak azt is kérheti, hogy az ellátás kifizetése postai úton történjen. A nyugdíjat általában pár nappal később kapják kézhez, mintha bankszámlára történne az utalás, ezért célszerű érdeklődni a lakhely szerinti nyugdíjkifizetésre jogosult postahivatalnál, hogy a hónap melyik napján történik a kifizetés.

Aláírással érvényes

A nyugellátás vagy nyugdíjszerű ellátás másra nem átruházható, de arra van lehetőség, hogy az érintett által meghatalmazott személy részére történjen a kifizetés. Azonban a postai úton történő nyugdíjkifizetés csak akkor valósul meg, amennyiben a felek a postai hivatal vezetője előtt hivatalos meghatalmazást írtak alá.

Egy kis átfutással

A bankszámlaszámot a nyugdíjfolyósítás közben is lehetőség van módosítani. Mivel a nyugdíjfolyósító mindig előre dolgozik, így előfordulhat, hogy csak két hónap átfutással érkezik meg a nyugdíj az új számlára. Ezért nem érdemes megszüntetni a régi számlaszámot addig, amíg az újra a tárgyhavi nyugdíj meg nem érkezik.

Jár az ingyenes orvosi ellátás

A nyugdíjellátás mellett fontos, hogy az egészségügyi ellátás megléte is folyamatos legyen. Ahhoz, hogy itthon ismételten jogosulttá váljon valaki a térítésmentes egészségügyi szolgáltatások igénybevételére, a hazaköltözéskor igazolni kell, hogy a külföldi országban megszűnt az egészségügyi fizetési kötelezettsége.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.