Ezek voltak Diana hercegné utolsó szavai a tűzoltóhoz, aki próbálta megmenti az életét

Forrás: Getty Images, AFP -
utolsó szavak tűzoltó Diana hercegné autóbaleset
Az egész világot sokkoló autóbalesethez elsőként kiérkező tűzoltó elárulta, mit mondott neki Diana hercegné, amikor megfogta a kezét, hogy vigasztalja, bátorítsa.

Diana hercegné 26 évvel ezelőtti tragikus halála világszerte megrázta az embereket. Mindössze 36 éves volt, amikor meghalt, két fiút hagyott maga után. A balesetben életét vesztette akkori udvarlója, Dodi Fayed, valamint a sofőrjük is. A balesetet a hamarosan induló A korona című sorozat záró évadában is láthatjuk majd.

A párizsi Alma alagúthoz elsőként kiérkező tűzoltók közül Xavier Gourmelon volt az, aki meglátta Dianát a kocsiban, de akkor még nem is sejtette, hogy a hercegné az. Azt feltételezte, hogy az összeroncsolódott kocsiban ülő nő nem sérült meg komolyan, ugyanis a szeme nyitva volt, eszméleténél volt. Mielőtt kimentettek volna a járműből, a tűzoltó vigasztalta, fogta a kezét, és arra kérte, őrizze meg a nyugalmát. Diana ezután megkérdezte tőle: "Istenem, mi történt?" Majd pár pillanattal később megállt a szíve - írja a Mirror.

A Dianáét szállító autóból szinte semmi sem maradt Forrás: Getty Images, AFP

Gourmelon pár évvel ezelőtt így nyilatkozott:
„Szívmasszázst alkalmaztam, és néhány másodperccel később újra lélegezni kezdett. Nagyon megkönnyebbültem, hiszen tűzoltóként életet akarsz menteni. Azt hittem sikerült. Úgy tudom, a mentőautóban még élt, arra számítottam, hogy ez így is marad. Később tudtam meg, hogy elhunyt a kórházban. Nagyon felkavaró volt. Most már tudom, hogy súlyos belső sérülései voltak. Annak az éjszakának az emléke örökké megmarad bennem. Csak akkor tudtam meg, hogy Diana hercegnő a baleset sérültje, amikor betették a mentőautóba."

Az orvosok minden erőfeszítése ellenére Dianát helyi idő szerint hajnali 4-kor, az Egyesült Királyságban hajnali 3-kor halottnak nyilvánították a párizsi Pitie-Salpetriere Kórházban. A hercegné egyébként túlélhette volna a balesetet, ha beköti magát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.