Elmúlt halloween, mi legyen a kifaragott tökökkel? Nem mindegy, hova és hogyan dobod ki

halloweeni tök kuka komposzt baromfi erdő
A kifaragott halloween tökök még most is sok helyen virítanak, ablakokban, erkélyeken, előkertekben sárgállanak. Előbb utóbb, azonban romlásnak indulnak, és adja magát a kérdés: hova dobjuk ki?

A kisgyerekes családoknál már itthon is hagyomány, hogy minden évben tököt faragnak, és rémisztő jelmezekbe bújnak, házról-házra járnak édességekért. A faragott tök egy igazi alkotás, munka van vele, így a lehető legtovább húzzuk a kidobását. Ha azonban eljön ez az idő, érdemes az alábbi tanácsokat megfogadni:

Ne vidd ki az erdőbe!

Sokan gondolják, jó, ha kiviszik az erdőbe és ott eldobják, hiszen könnyen elbomlik és eleség az állatoknak is. A vaddisznók jót kmároznak belőle, semmi bajuk sem lesz, de élnek olyan állatok is az erdőben, melyeknek nem tesz jót a tök. Arról nem is beszélve, hogy akaratlanul is benne maradhat egy-egy kisebb viaszdarab, esetleg a mécses is, amitől aztán el is pusztulhat némelyik faj - derül ki a Ripost cikkéből.

Forrás: Shutterstock

Komposztálj, ne a kukába landoljon!

Sokak számára az a legegyszerűbb, ha kihajítják a romlott tököt a kukába. Ha valaki ezt az utat választja, inkább adja le a zöldhulladékkal vagy tegye a komposztálóba. ha utóbbi mellett döntünk daraboljuk is fel, hiszen így gyorsabban bomlik majd le, és mindenképpen tisztítsuk meg mindenféle viaszmaradéktól. Ügyeljünk rá, hogy csak a szerves anyagok kerüljenek a komposztba. A baromfi is szívesen elfogyasztja a tököket.

Még egy megoldás lehetséges abban az esetben, ha se komposztálónk, se állatunk sincs: egyszerűen csak ássuk el a földbe. Minden bizonnyal táplálni fogja a talajt.

Ha a tök csak dekoráció, karácsonyig is eláll

Sokan csak az őszi hangulat miatt vesznek tököt, nem is faragják ki. Azok a termések, amelyek még „egyben vannak" akár karácsonyig is elállhatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.