Ha a Földön csak 5 másodpercre elfogyna az oxigén, borzasztó dolgok sorozata történne

föld összeomlás ősrobbanás Nap oxigén
A TikTokon terjed egy videó, ami azzal foglalkozik, mi történne az emberek testével, ha a Földön egyszer csak 5 másodpercre nem lenne oxigén. A felhasználók elborzadtak.

A @mulligan.tv TikTok felhasználó mutatta be egy rövid videóban, mi történne a Földön, ha 5 másodpercre elfogyna az oxigén. Azt mondta, az emberek a légzés szempontjából valószínűleg észre sem vennék, hiszen a víz alatt is kibírunk ennyi időt, viszont körülöttünk minden más összeomlana.

„Komolyan, fogalmatok sincs, milyen rossz lenne a helyzet. Először is, mindannyian leégnénk a napon, mert a felettünk lévő ózonréteg molekuláris oxigénből áll, ez véd bennünket a Napból érkező UV-fény nagy részétől. Ha ez eltűnik, megégünk, az biztos. A belsőégésű motoroknak oxigénre van szüksége a működéshez, mind leállna. Ez nem nagy ügy, ha éppen autóban ülsz, ha viszont repülőn, akkor már nagy a baj. Minden darab hegesztetlen fém azonnal összeforrna egymással, mivel a fémeket egy oxidációs réteg borítja. Ha ez megszűnik létezni, összekapcsolódnak. (...) A belső fülünk felrobbanna a légnyomás megszűnése miatt, elveszítenénk a hallásunkat. A betonból készült épületek összeomlanának, a betont ugyanis az oxigén köti meg, anélkül elveszíti szilárdságát" - hangzik el a videóban.

@mulligan.tv

If earth lost oxygen for 5 seconds

♬ Spooky, quiet, scary atmosphere piano songs - Skittlegirl Sound

Khannan Sundar, az indiai BITS Pilani BSC mérnök informatika szakos hallgatója azt mondta a Ladbible.com-nak, hogy az 5 levegő nélküli másodperc elteltével hirtelen nagyon hideg lenne, aztán pedig valószínűleg hatalmas robbanás következne be, olyan, mint az ősrobbanás.

@mulligan.tv TikTok felhasználó a felvétel ekészítéséhez Andrew Cote, a Brit Kolumbiai Egyetem hallgatójának kutatásait használta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.