Tippek az ideális hálószoba berendezéséhez: ezekre a szempontokra kevesen gondolnak

színek ágy berendezés hálószoba
Mielőtt berendezzük pihenésünk helyszínét és színeket, mintákat, bútorokat választunk, gondoljunk át pár dolgot, amit érdemes figyelembe venni, ha a számunkra a legideálisabb hálószobára vágyunk.

A hálószoba elrendezése

  1. Ideális esetben az ágykeret körbejárható, hogy kényelmesebb legyen a közlekedés és az ágyazás. Így elfér egy-egy éjjeliszekrény is az ágy mindkét oldalán.
  2. Az ágy fejvégét egy csendes falhoz toljuk, amely nem hideg, lehetőleg ne legyen ablak fölötte, se radiátor a közvetlen környezetében. Ha csak a ház főfala áll rendelkezésre, akkor érdemes erre a szakaszra feltetetni egy vékony hőszigetelő réteget, amely védelmet jelent a téli hónapokban a kívülről behatoló hideg ellen.
  3. Ha módunkban áll, északi, északkeleti tájolású helyiséget válasszunk hálónak, mert ezt nem fogja túlságosan felmelegíteni tavasztól őszig az erős délutáni napsütés. A felkelő nap miatt ügyeljünk a megfelelő árnyékolásra. Az ablaküvegekre kerülhet hővédő fólia, kívülre redőny, spaletta vagy zsaluzia. Természetesen fényzáró (black-out) függönnyel is sötétíthetünk – a mutatós textilek egyúttal otthonosabbá és melegebbé teszik a hálót.
  4. Fontos kérdés a világítás, a konnektorok és a kapcsolók elhelyezése. Feltétlenül szükség van egy általános fényre a mennyezeten, és olvasólámpákra az ágy két oldalán. Lehetőleg olyan darabot válasszunk, amely irányított fényt szór, és nem zavarja az esetleg már alvó felet. Tökéletes kényelmet biztosít, ha a mennyezeti és az olvasólámpa kapcsolóját az ágyban fekve is elérjük. Lényeges az ágy melletti konnektorok magassága: az éjjeliszekrény fölött legyen az alsó síkjuk, hogy bármikor gond nélkül kihúzhassuk a telefontöltőt, esetleg a lámpát. Ezenkívül persze ízlés szerint tervezhetünk rejtett fényeket az ágy keretébe, a parkettába vagy akár az álmennyezetbe.
    Ne zsúfoljunk több funkciót a hálóba Forrás: Shutterstock/Archi_Viz
  5. Ne zsúfoljunk több funkciót a hálóba, mert ez akadályozza a pihenést. A ruhásszekrény, esetleg a most divatos térbe állított fürdőkád még nem zavaró, de a dolgozósarkot mindenképpen máshol alakítsuk ki.

Színek és minták

Bánjunk óvatosan a színekkel és a mintákkal, hogy a pihenést ne zavarja a vibráló látvány. Ez nemcsak a falak festésére vonatkozik, hanem a textilekre és a tapétára is. Közismert, hogy a pasztellszínek nyugtatóan hatnak, ezért sokan választják ebbe a helyiségbe a fehéret, a krémszíneket és halványszürkéket. Kedveltek a harmóniát árasztó földszínek is, az olívazöldek, bézsek, homokszínek, barnák, okkersárgák. Abban az esetben, ha mégis egy erősebb színt használunk, párosítsuk semleges árnyalatokkal. Kerüljük az éles kontrasztokat, és inkább egymáshoz közeli tónusokat keressünk. A világos színek tágítják, a sötétek összenyomják a teret, így a szoba méretét, belmagasságát szintén szem előtt kell tartani a tervezés során -írja a Lakáskultúra.

Ágykeret, fejtámla

Az ágykeret kiválasztásánál a lakás stílusa a meghatározó. A legtöbb fából, furnérozott farostlemezből készült vagy kárpitozott elemekből áll, de bármilyen egyedi megoldás is elképzelhető. Kárpitozott keret esetében inkább műszálas anyagot vagy bőrt válasszunk, mert így könnyebben eltávolíthatjuk a port és a szennyeződéseket.

A fejtámla kialakítása lehetőleg ne legyen teljesen függőleges, hiszen, ha kényelmes a dőlésszöge, akkor nem kell kipárnázni a hátunkat az esti olvasáshoz, számítógépezéshez. Amennyiben nincs elég tárolóhely, beszerezhetünk egy ágyneműtartós variációt.

Napjainkban hódítanak a boxspring ágyak Forrás: Shutterstock/Andrey_Popov

Napjainkban hódítanak a boxspring ágyak. Ezek fő jellemzője, hogy a keret, az ágyrács és a matrac kombinált rendszert képez. A boxspring ágytest leveszi a matracokról a terhelést, és alátámasztja azokat. Az egy ponton keletkező nyomást hővé alakítja, a mozgási energiát elnyeli. A masszív keret választott kárpittal rendelhető. Egy lengéscsillapítóhoz hasonlítható, erős rugórendszer tarja a felső rétegeket. Saját matracára még egy fedőmatrac is jár, mögé pedig a fejvég kerül. Ez a komplex rendszer Amerikában, valamint a skandináv országokban már a 19. század vége óta kedvelt, ám Európában csak a szállodaipar fellendülésével terjedt el. Jelenleg ez a legstabilabb ágykialakítás, és mivel magasan van a fekvőfelület, leszállni is könnyű róla.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.