DIY: így végezd saját kezűleg a tapétázást - Tippek, hasznos tanácsok kezdőknek

Forrás: Shutterstock -
DIY tapéta kezdő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tapétával szeretnéd feldobni otthonodat, de nem találsz szakembert vagy nem akarsz pénzt kiadni érte? Megmutatjuk, hogyan csináld saját kezűleg!

Egy-egy falfelület tapétázása teljesen megváltoztatja otthonunk képét. Ha szívesen belevágnál, de nem tudod, hogyan láss hozzá, segítünk neked! Ha kezdő vagy, akkor se keseredj el, lépésről-lépésről megmutatjuk, hogyan állj neki!

Első lépésként mindig olvassuk el a tapétán lévő gyártó instukciókat, mert ezek fontos támpontokat adnak a ragasztáshoz és a kezelendő felület előkészítéséhez.

Ahhoz, hogy zökkentőmentesen haladhassunk, minden szükséges eszközt készítsünk elő. Érdemes tapétázó állványt használni, ez nagyban megkönnyíti a ragasztó felvitelét a tapétánk hátuljára. Ecsetre, tapétaragasztóra, vízra, száraz rongyra és egy nagyobb méretű vödörre is szükségünk lesz.

Így végezd saját kezűleg a tapétázást Forrás: Shutterstock

1. Kend fel a ragasztót!

Ha végeztél az előkészületekkel, keverd ki a tapéta felviteléhez szükséges ragasztómennyiséget. A használati útmutatóban megtalálod, hogy mennyi ragasztóra lesz szükséged. A méretre vágott tapéta csíkokra vidd fel a ragasztót kívülről befelé haladva és dolgozd el egyenletesen.

2. Áztasd be a tapétát!

Ha egyenletesen felvitted a tapéta hátuljára a ragasztót, csavard fel és áztasd hideg vízbe. A víz aktiválni fogja a felvitt ragasztót, így könnyedén fel tudod majd helyezni a kívánt felületre.

3. Tedd fel a tapétát a falra

Bármilyen tapétát is választunk, a felrakása mindegyiknek ugyanaz. A kezdőpontál ceruzával húzzunk egy függőleges vonalat a falra, ehhez illesszük hozzá az első csík tapétát. Ha faltól falig betakarjuk a felületet, akkor a tapéta széle nyugodtan rálóghat a mennyezet szélére is.

Ezután simítókefe segítségével simítsd rá a csíkot a falra. Mindig fentről lefelé haladj és középről kifel simítsd ki az anyagot.

Sok sikert!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.