Tapétával szeretnéd feldobni otthonodat, de nem találsz szakembert vagy nem akarsz pénzt kiadni érte? Megmutatjuk, hogyan csináld saját kezűleg!

Egy-egy falfelület tapétázása teljesen megváltoztatja otthonunk képét. Ha szívesen belevágnál, de nem tudod, hogyan láss hozzá, segítünk neked! Ha kezdő vagy, akkor se keseredj el, lépésről-lépésről megmutatjuk, hogyan állj neki!

Első lépésként mindig olvassuk el a tapétán lévő gyártó instukciókat, mert ezek fontos támpontokat adnak a ragasztáshoz és a kezelendő felület előkészítéséhez.

Ahhoz, hogy zökkentőmentesen haladhassunk, minden szükséges eszközt készítsünk elő. Érdemes tapétázó állványt használni, ez nagyban megkönnyíti a ragasztó felvitelét a tapétánk hátuljára. Ecsetre, tapétaragasztóra, vízra, száraz rongyra és egy nagyobb méretű vödörre is szükségünk lesz.

Így végezd saját kezűleg a tapétázástForrás: Shutterstock

1. Kend fel a ragasztót!

Ha végeztél az előkészületekkel, keverd ki a tapéta felviteléhez szükséges ragasztómennyiséget. A használati útmutatóban megtalálod, hogy mennyi ragasztóra lesz szükséged. A méretre vágott tapéta csíkokra vidd fel a ragasztót kívülről befelé haladva és dolgozd el egyenletesen.

2. Áztasd be a tapétát!

Ha egyenletesen felvitted a tapéta hátuljára a ragasztót, csavard fel és áztasd hideg vízbe. A víz aktiválni fogja a felvitt ragasztót, így könnyedén fel tudod majd helyezni a kívánt felületre.

3. Tedd fel a tapétát a falra

Bármilyen tapétát is választunk, a felrakása mindegyiknek ugyanaz. A kezdőpontál ceruzával húzzunk egy függőleges vonalat a falra, ehhez illesszük hozzá az első csík tapétát. Ha faltól falig betakarjuk a felületet, akkor a tapéta széle nyugodtan rálóghat a mennyezet szélére is.

Ezután simítókefe segítségével simítsd rá a csíkot a falra. Mindig fentről lefelé haladj és középről kifel simítsd ki az anyagot.

Sok sikert!