A nagy matracválasztó: mégis mire feküdjünk, hogy tényleg kipihenten ébredjünk?

Forrás: Shutterstock/Geber86 -
memóriahab habmatrac alvás matrac
A matrac kiválasztásához valójában lehetetlen tanácsot adni, hiszen ahány ember, annyi igény és elképzelés. Amit mindenképpen javaslunk: kérjük szakember segítségét a boltban és feltétlenül próbáljuk ki vásárlás előtt!

A biomatracok természetes anyagokból készülnek, változatosan rétegezve található bennük latex és kókuszrost. A latex a gumifa levéből, más néven kaucsuktejből habosított anyag. Nagyon rugalmas és igazodik a test vonalához, fenti tulajdonságai miatt pedig egyrészt kényelmes, másrészt ortopédiai szempontból ideális a vázrendszer számára, ezenfelül antiallergén és antisztatikus. Többnyire emelhető ágyrácsokhoz ajánlják, hiszen a kókuszrost réteg jól merevíti a latexet, amivel szabályozni lehet a fekvőfelület keménységét. A kókusz átereszti a nedvességet, jól szellőzik, így sem baktériumok, sem atkák nem maradnak meg benne. Rugalmas ágyrács illik alá.

A hideghab matrac anyaga speciális poliuretán komforthab. Könnyű, antiallergén, antisztatikus, jó légáteresztő, megőrzi a formáját és hosszú az élettartama. Alá rugalmas ágyrácsot tegyünk.
A habmatracok modernebb fajtája a Memoryfoam (memóriahab matrac), ami egy hőre lágyuló polietilén hab. Legfőbb vonzereje, hogy tökéletesen alátámasztja a testet, így nyomáspontok kialakulása nélkül osztja el a testsúlyt. (Ez a megoldás az űrkutatásokhoz kapcsolódó NASA-fejlesztés eredménye.) A memóriahab légáteresztő, antibakteriális; rugalmas ágyrács és merev alátámasztás is kerülhet alá.

Forrás: Shutterstock/Geber86

Viszonylag új szereplő a termékpalettán a gélmatrac. Jól alkalmazkodik a formákhoz, mert megvan benne a folyadék alakváltó képessége, de egyúttal olyan alátámasztást biztosít, mint egy habmatrac. Kellemes érzés rajta feküdni, rendkívül jó a szellőzése, a hőszabályozó-képessége.

A régi, klasszikus, epedás rugós matracok már nincsenek forgalomban, ezeket csak kárpitostól lehet megrendelni. Mára ezt a típust felváltotta a bonellrugós matrac, amelyben a rugózatot tölcsér alakú, alulról és felülről spirállal összekötött acélrugók alkotják, a széleket pedig különféle vastagságú acélmerevítőkkel rögzítik egymáshoz.

Sokkal kényelmesebbek a zsákrugós vagy táskarugós matracok, hiszen a rugók itt nincsenek összefűzve. Külön-külön kis zsákokban állnak egymás mellett, így egymástól teljesen függetlenül mozognak, azaz csak azok a rugók süllyednek le, amelyekre teher kerül. Ez a megoldás már jobban követi a test vonalát. Merev ágyrács vagy fix felület ajánlott alá.

Mivel életünk egyharmadát az ágyban fekve töltjük, vásárlás előtt tájékozódjunk, ismerjük meg a lehetőségeket, és ha tehetjük, a későbbiekben tízévente cseréljük fekhelyünket. Nemcsak azért, mert elkoszolódik, hanem mert a pozitív tulajdonságai is elkopnak ennyi idő alatt. Ha megtaláltuk a tökéletes matracot, a gyártó által javasolt ágyrácsot használjuk hozzá.

Fontos a szellőzés

Kevesen tudják, hogy az éjszakai alvás közben átlagosan fél liter folyadékot vesztünk, amelynek egy részét a matrac és az ágynemű szívja magába. Ma már a legtöbb gyártónál speciálisan szellőző, lélegző anyagok kerülnek a matracok oldalszövetére, melyek apró lyukacskák ezreivel biztosítják a levegőáramlást.

Fedőmatrac

Ha túl kemény a meglévő ágy, illetve még nem áll rendelkezésre az új matrac megvásárlásához szükséges összeg, jó megoldás lehet a fedőmatrac. Ezek 4-8 cm vastagságú memóriahabok, melyek az ágyra fektetve lényegesen javítják fekhelyünk minőségét.

Ágyrácsok

  • A legegyszerűbb és legolcsóbb a léc-roló sor, amely a legtöbb matrachoz használható.
  • A flexibilis ágyrács hajlított rácsokból áll, és rugók nélküli matracokhoz ajánlott.
  • A fix ágyrács az ortopéd matracokhoz ideális.

Minden esetben vegyük figyelembe a matrac gyártójának ajánlását - írja a Lakáskultúra.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.