Tudósok megválaszolták, mennyi lehet a nők és férfiak maximális élettartama

Forrás: Shutterstock -
életkor élet genetika legidősebb
Egy ember várható élettartamát nagyon nehéz megjósolni: számít a genetika, az életmód, ennek részeként a táplálkozás, a sport, az alkoholfogyasztás és a dohányzás. Azt azonban most tudósok megfejtették, ha ezeket kivonjuk a képletből, meddig képes élni az ember, amíg el nem használódik a teste. 

A tilburgi és rotterdami Erasmus egyetemek statisztikusainak tanulmánya azt vizsgálta, hogy Hollandiában 75 000 ember halt meg a 2017-ig tartó 30 év során. A kutatás tárgya volt az is, hogy mennyi idősen hunytak el, valamint arra is fókuszáltak, hogy mennyi ideig tart az az élet, amikor az ember még képes ellátni magát. A felmérésben arra jutottak, hogy ennek a maximuma körülbelül 90 év, de ha nem számolunk a rossz szokásokkal, az egészségtelen életmóddal, akkor a nők maximális élettartama elérheti a 115,7, míg a férfiaké 114,1 évet.

Az emberek maximális életkora 114-115 év lehet Forrás: Shutterstock

Az év elején a világ elvesztette legidősebb emberét, mivel André francia apáca, 118 éves korában elhunyt. Halálát követően a Guinness-rekordok könyve az Egyesült Államokban született Maria Branyas Morerát a világ legidősebb emberévé nyilvánította. Morera jelenleg egy idősek otthonában él Katalóniában, Spanyolországban, de San Franciscóban született 1907. március 4-én.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.