Szabálykövető vagy domináns vagy? Íme, a személyiségtípusok jellemzői

munkahely, megbeszélés, iroda, nő, blézer, tablet
Forrás: Shutterstock/Zamrznuti Tonovi -
jellemző viselkedés pszichológia személyiségteszt személyiségtípus
Gondolkodtál már azon, hogy a barátod miért olyan, amilyen? Hogyan lehet ennyire laza és életvidám minden pillanatban, míg te mindig, mindent megfontolsz? Személyiségünk összetett, sok tényezőn múlik az alakulása. Az alábbi cikkben megmutatunk egy négy részes személyiségtesztet, mely közelebb vihet magad és mások megértéséhez egyaránt.

Az emberi viselkedés okait régóta kutatják és próbálják megfejteni, miért viselkedünk egyes helyzetekben úgy, ahogy. Az 1920-as években két amerikai pszichológus egymástól függetlenül kutatott a témában. Carl Gustav Jung és William Moulton Marston mindketten megállapították, hogy viselkedésünk a neveltetésünkön, tapasztalatainkon és a szocializáción alapul. Ha pedig valami sikerhez vezetett, azt újból alkalmazzuk.

A személyiségtípusoknak stabil jellemzőik vannak. A DISC-modell alapján William Moulton Marston kutatásain alapul (ő készítette a Wonder Woman képregényeket is). A mozaikszó négy kifejezés kezdőbetűjéből tevődik össze, melyekhez négy színt társított:

  • Dominance – dominancia (piros),
  • Influence – befolyásolás (sárga),
  • Steadiness – kitartás (zöld),
  • Compilance – szabálykövetés (kék).

A teszt négy személyiségprofilja egy pszichológiai koordináta-rendszerben működik. Az egyik tengelyen található az introvertált-extrovertált, a másikon pedig a feladatorientált-kapcsolatorientált egyenes. A kérdőíves tesztben tulajdonságokat, személyiségjegyeket kell sorrendbe tenni, annak alapján, hogy melyik a legjellemzőbb ránk. Ezek a teszt során ismétlődnek, néha pedig igazán nehéz több hasonló megfogalmazást is sorrendbe tenni. Összefoglaljuk, melyek a legjellemzőbb tulajdonságai a négy személyiségtípusnak.

Személyiségünket és viselkedésünket alakítja, hogy hol és hogyan nőttük fel, milyen tapasztalataink vannak. Forrás: Pexels.com

A domináns - piros

Igazi vezető egyéniségek, akik határozottan és gyorsan döntenek, miközben jól kezelik a stresszt és sikerközpontúak. Ők azok, akik rendszerint szívesen és eredményesen vállalnak kockázatot, de temperamentumosak, akaratosak és makacsok is lehetnek, illetve inkább kompetitív, semmint kooperatív módon szeretnek dolgozni.

A befolyásoló - sárga

Ők azok, akik mindig vidámak, bizakodóak, kreatívak, közvetlenek, akik inspirálnak, kifejezőek és elbűvölőek, de rossz napjukon felszínesek, szétszórtak és rendszertelenek is lehetnek. Általában az értékesítő és a marketinges munkakörben találod őket.

A kitartó - zöld

Jellemzően a segítő szakmák képviselőit találod köztük, vagy egy jó HR-es kollégát. Általában empatikusak, nyugodtak, őszinték és türelmesek. Rendszerint kiegyensúlyozottak, szeretnek kooperatív módon dolgozni, de lassúak lehetnek, miközben saját érzelmeiket nehezen fejezik ki és kerülik a konfliktusokat.

Forrás: Shutterstock/Zamrznuti Tonovi

A szabálykövető - kék

Rendszerint objektívek, pártatlanok, a tényekre fókuszálnak, miközben precízen és pontosan dolgoznak. Könnyen átlátják az összefüggéseket, a háttereket, miközben betartják a határidőket és megbízhatóak is. Viszont elveszhetnek a részletekben, maximalisták és hajlamosak figyelmen kívül hagyni az érzelmeket. Ez a személyiségtípus jellemző az analitikus gondolkodást igénylő munkakörökben, mint a mérnökök és elemzők.

Bizonyára már is magadra vagy valamelyik barátodra ismertél a fentebbi leírásban. Ha szeretnéd kitölteni a tesztet, arra több ingyenes, online oldalon is lehetőséged van. Itt például csak egy választ kell bejelölnöd, míg ennél a tesztnél a négy válaszlehetőséget kell sorba rendezned. Utóbbinál meg kell adnod az e-mail címedet, hogy megkapd az eredményt, de hírleveleket garantáltan nem fogsz kapni. Ha közelebbről is megismerd önmagad és kihasználod a benned rejlő lehetőségeket, akkor jobban kezeld majd a különböző élethelyzeteket, és nagyobb eséllyel szerzel hozzád illő munkát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.