Főzés kánikulában? Így csináld!

leves kánikula főzés saláta evés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyári melegben sem enni, sem főzni nincs kedved? Válassz olyan fogásokat, melyeket nem tart sokáig elkészíteni, és még hűsítenek is!

Miért nincs étvágyunk?

Ahogy odakint egyre magasabbra kúszik a hőmérő higanyszála, úgy csökken a legtöbb ember étvágya is. Ennek az egyik oka a meleg miatti bágyadtság, kedvetlenség: ilyenkor semmihez sincs kedvünk, nemhogy főzni, vagy nehéz ételeket emészteni. A másik ok az, hogy mivel egyre melegebb van, a szervezetünknek nincs szüksége annyi energiára ahhoz, hogy fenntartsa a testhőmérsékletünket, mint mondjuk a téli hidegben. Az ételnek ráadásul van egy termikus hatása, azaz melegít: az emésztéshez ugyanis energiabefektetésre van szükség, így a nagy melegben ezt a szervezet igyekszik az épp szükséges szintre szorítani.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Konyhai fortélyok

Valószínűleg nem ebben az időszakban állsz neki marhapörköltet vagy egybesült kacsát készíteni, hiszen a lakás hőmérsékletét már egyórányi sütés is az egekbe emeli. Ha mégsem tudsz lemondani a finom húsokról, akkor sem kell órákig a forró olaj mellett álldogálnod: vedd elő a grillezőt, és készíts a szabadban húsételeket! Ha akad otthon cukkini, kukorica vagy krumpli, becsomagolva azt is elkészítheted, igazán kalandvágyók pedig akár a bográcsot is előszedhetik a sufniból - bármilyen ötlet megfelel, mely nagyanyáink nyári konyhájához hasonlóan a lakástól távol melegíti fel a levegőt.

Tipp:

Ha olyan helyen laksz, ahol esélyed sincs a szabadban főzőcskézni, időzítsd reggelre vagy késő estére az ételek elkészítését, amikor ki tudod szellőztetni a kellemetlen meleget. Gondos háziasszonyok akár több napra is megfőzhetnek előre, így egy bevásárlással, egy nagyobb konyhai akcióval akár három-négy napig is elkerülhetik a konyhát.

Hideg levesek

Ez az időszak tökéletes arra, hogy az eddig kipróbálatlanul félredobott hideg leves receptjeidet előkeresd. A folyadékpótlásra igen nagy szükség van, ráadásul elgyötört szervezetünk amúgy sem igen kíván mást némi könnyű levesnél. A hűsítő hatású uborka - melyből isteni lesz a főzés nélküli leves, itt nézd meg, hogyan készítheted el - és a menta szinte minden leveshez kedvet csinál, de a hideg paradicsomleves is nagy sláger lehet.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Tipp:

Ha az édes ízeket jobban kedveled, mixelj össze egy jó kis gyümölcslevest, ha pedig nagyon meleged van, akár jégkockákkal is "dúsíthatod".

Mindent a kertből

Bár a citrusféléket szinte a kánikulára találták ki, a saját kertedből is összegyűjtheted az ebédnek valót, így a nagybevásárlástól is megkíméled magad. A paradicsom tömegesen érik, így egy finom paradicsomsaláta szinte adja magát, ahogyan a cukkini is: töltve vagy grillezve is igazi nyári eledel, de krémlevesnek sem utolsó. A zsenge kukoricát a hiedelemmel ellentétben csupán tíz percig kell főzni forrás után, de egy este gyújtott tábortűz mellett meg is sütheted. Kerti zöldségeidből néhány paradicsom, paprika és uborka segítségével tartalmas salátát is összedobhatsz - ha keménytojással, sajttal vagy kenyérkockákkal dobod fel, még a gyerekek is szívesen látnak hozzá. Ide kattintva még több salátáról találsz receptet!

Édesség-alapanyagnak a ribizli, málna, a lassan érő szeder vagy áfonya is kitűnő választás, joghurt és zselatin segítségével pedig még sütnöd sem kell a finomságokat. A sláger természetesen a házi készítésű gyümölcsfagyi - itt megmutatjuk, hogyan készítheted el őket. Ha pedig a pürésített gyümölcsöt zúzott jéggel együtt összeturmixolod, hihetetlenül hűsítő és finom sorbet-et kapsz, ami biztos, hogy az egész család kedvence lesz.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyókúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.