Fogyni szeretnél? Kalóriák helyett a makroelemeket számold!

Forrás: Dreamstime -
fogyás energia egészség kalória
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fogyni vágyóknak általában két dolgot szoktak tanácsolni: számolják a kalóriákat, és mozogjanak többet. A legújabb trend szerint azonban kalóriák helyett inkább a makrotápanyagokra kell figyelni, ezektől ugyanis fittek és egészségesek leszünk, sőt még fogyni is fogunk.

A makroelemek olyan tápanyagok, amelyek segítenek a szervezetünknek abban, hogy az egészséges működéshez szükséges energiaszint adott legyen.

Forrás: Dreamstime

A három makrotápanyag a zsír, a szénhidrát és a fehérje, és hogy miből mennyit együnk, az attól függ, erősödni szeretnénk-e, fogyni vagy az izomtónusunkon szeretnénk javítani.

Gyönyörű bőr, egészséges test – 6 zsír, amit iktass be az étrendedbe

Sok fogyókúrázó követ el hibát, amikor kiiktatja az étrendjéből a zsírokat. Ezek kerülése helyett érdemes inkább jófajta zsírokat fogyasztani, a testnek ugyanis szüksége van rájuk. Nem is akármennyire! Olvasd el a Life.hu cikkét!

A három makrotápanyag aránya alapesetben: 40 százalék szénhidrát, 30 százalék zsír és 30 százalék fehérje, ám az arányok az egyéni célok függvényében változhatnak. Ehhez azzal is tisztában kell lenni, hogy

a fehérje grammonként 4, a zsír grammonként 9, a szénhidrát pedig grammonként szintén 4 kalóriát jelent.

4 dolog, amit rosszul tudtál a fehérjefogyasztásról

Javítsd ki a proteinfogyasztási szokásaidat, és fogyj le sokkal gyorsabban! Olvasd el a Life.hu cikkét!

Ha ki akarjuk számolni általánosságban a saját makrotápanyag-szükségletünket, akkor először is a testtömegünket kell beszorozni 40-nel, ha hízni akarunk, és 26-tal, ha fogyni. Az így kapott szám lesz a napi kalóriaszükségletünk. Ha izmot szeretnénk magunkra szedni, akkor a zsír tegye ki a tápanyagok 20-30 százalékát, a fehérje a másik 20-30 százalékát, és a többi legyen szénhidrát.

Forrás: Dreamstime

„Amikor kiegyensúlyozott étkezésről beszélünk, tulajdonképpen arról van szó, hogy a zsírok, szénhidrátok és fehérjék aránya a szervezetünkben egyensúlyban van. Egyéni céltól függ, mi a személyre szabott ideális arány, ennek feltérképezésével és betartásával könnyebb eredményt elérni, mint a kalóriák számolgatásával” – olvasható egy kutatásban. Hogy milyen hamar érünk el látványos eredményt, az attól is függ, közben mennyit mozgunk, de átlagosan nyolc hét alatt már látszik a munkánk nyoma.

Tudj meg mindent a szénhidrátról

Az egyik legnagyobb ellenségünk, vagy épp jótevőnk a szénhidrát? Szüksége van rá a szervezetnek, vagy szorítsuk a minimumra? Pontokba szedtük, melyek a legfontosabb tévhitek a szénhidráttal kapcsolatban. A részleteket ide kattintva olvashatod!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.