Inzulinrezisztenciával és pajzsmirigybetegséggel küzd a gyönyörű fitneszmodell, Tarcsa Leonetta

egészséges életmód sport fitneszmodell
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 25 éves Tarcsa Leonetta korábban évekig jojóeffektussal küzdött. Amikor 2013-ban kiderült a betegsége, életmódváltásba kezdett. A rendszeres sportnak és a megfelelő étkezésnek köszönhetően ma már fitneszmodellként versenyez, és egyre jobb eredményeket ér el.

Gyermekkorodban sportoltál valamit?

Több sportot is űztem időszakosan, például ritmikus sportgimnasztikát, röplabdát, teniszt, de egyik sem fogott meg igazán, ezért néhány hónap után abbahagytam.

Tarcsa Leonetta Fotó: Végh Zoltán

Volt valaha súlyproblémád?

Az inzulinrezisztenciával és autoimmun pajzsmirigybetegséggel rendelkező emberekre általában jellemző a súlyprobléma. Emiatt sajnos én is szenvedtem tőle, különböző drasztikus diétákkal küzdöttem ellene, amelyek ideiglenesen segítettek, de hosszú távon mindig visszajöttek a leadott kilók, a jojóeffektus állandó jelleggel szerepelt az életemben.

Mesélj egy kicsit a betegségedről!

2013-ban derült ki az inzulinrezisztencia és a Hashimoto-szindróma is egy terheléses vércukorvizsgálat eredményeként. Jelenleg gyógyszeres kezelés alatt is állok, de a diéta és a sport elengedhetetlen ahhoz, hogy a betegséget kordában tartsuk. Az életmódváltásomnak köszönhetően most nem szenvedek a betegség által okozott problémáktól.

Fotó: Végh Zoltán

Mikor kezdtél el komolyabban foglalkozni a sporttal? Miért épp a fitnesz?

2013-ban kezdtem a fitnesszel foglalkozni, személyi edző segítségével. Mivel igen rövid idő alatt jelentős változást tapasztaltam a testemen, motivált lettem, de a nem megfelelő diéta miatt nem sikerült megszabadulnom minden pluszkilómtól. 2015 decemberében kerestem fel Berkes Lászlót, akinek segítségével 3 hónap alatt 16 kilótól szabadultam meg, sőt még a versenyzésbe is belevágtam.

Hogyan élted meg a betegségedet korábban, mit változtatott ezen a sport?

Korábban állandóan küzdöttem a súlyproblémáim ellen, folyamatosan pattanásos volt a bőröm, és rendszeresen migrénes fejfájás, szédülés és fáradékonyság gyötört. A sport hatására a bőröm kitisztult, sokkal energikusabb vagyok, a fejfájások elmúltak, a teljes életmódváltásnak köszönhetően pedig sikerül az ideális súlyom megtartanom.

Fotó: Végh Zoltán

Milyen versenyeken indultál?

Az első versenyem április 17-én volt Ausztriában, az IFBB Austria Cup, ahol magasságkategóriámban 5. helyet, az IFBB Magyar Kupán arany minősítést, illetve magasságkategóriámban 3. helyezést, a BiotechUSA Fitbalance Kupán pedig 3. helyezést sikerült megszereznem a „-169 cm bikini fitness" kategóriában. Nagyon büszke vagyok az eddig elért eredményeimre. Az elkövetkezendő hétvégén a Diamond Cupon Szlovákiában, egy hét múlva pedig Horvátországban az Adria Kupán veszek majd részt.

Most hogy néz ki egy heted: mennyit és miket edzel, hogyan tartod magad formában?

Mivel még versenyfelkészülésem van, a versenydiétát folytatom, amit nagyon szigorúan veszek: csak az általam elkészített ételeket fogyasztom. Heti 5 alkalommal edzek Berkes Lászlóval, hétfőn-szerdán-pénteken főként lábra és fenékre, kedden és csütörtökön pedig felsőtestre. Mindennap megfőzöm a másnapi menüm, amit fűszerekkel teszek változatossá.

Fotó: Szilveszter Rita

Van-e olyan kedvenc gyakorlatod, amit szerinted érdemes lenne a nőknek többet végezniük?

Ha valaki súlyt szeretne veszíteni – márpedig a nők nagy részére ez igaz –, annak az intervall futást ajánlom. 2 perc séta 2 perc futás, fél órán keresztül. Ez a leghatékonyabb módszer, amit valaha próbáltam: rólam is ez a módszer robbantotta le a kilókat.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Mindenképp szeretném folytatni a versenyzést, az őszi szezonig az izomtömeg növelése a cél.

Mennyire figyelsz oda az étkezésedre? Miket eszel egy nap?

Véleményem szerint a megfelelő étkezés borzasztóan fontos, e nélkül az edzés kevésbé hatékony. Most a versenydiétát követem, 5-ször eszek egy nap, tilápia halat zöld zöldséggel és rizzsel.

Fotó: Szilveszter Rita

Mi a gyenge pontod? Van valami, amit nem szeretsz magadon?

Természetesen mindig van hova fejlődni, én főleg a fenekem izomtömegét szeretném még növelni.

Veled is előfordul, hogy nincs kedved edzeni? Ilyenkor hogy motiválod magad?

Mivel nagyon jó viszonyom van az edzőmmel, és a csapattársaimmal is, ezért mindig jó hangulatban telnek az edzések, és mindig várom az alkalmakat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.