3 étel, ami teljes kiőrlésű változatban finomabb

Forrás: Dreamstime -
sajtos rúd kihíváséve2016 tojásos nokedli pizza étel teljes kiőrlésű
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A májusi hónap kihívása szerint csak teljes kiőrlésű termékeket fogyasztunk. Ez nem is annyira nehéz feladat, mint az ember elsőre gondolná, hiszen már a pékségek és a boltok is rengeteg ilyen áruval várják a vásárlókat, ráadásul az otthoni sütés-főzésnél is könnyen lecserélheted a hagyományos lisztet. Nézzük, melyek azok az ételek, amelyek teljes kiőrlésű liszttel is isteni finomak.

Saját, jól bevált, egészséges receptjeinkben a teljes kiőrlésű liszthez általában zablisztet is szoktunk adni, ami szintén nagyon egészséges, és hasonlóan gazdag rostokban, de kicsit könnyedebb ízt ad az ételnek.

Pizza

Forrás: Dreamstime
  • 35 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 15 dkg zabliszt
  • 10 g élesztő
  • 30 g cukor
  • 15 g só
  • 3 dl langyos víz (vagy amennyit a tészta felvesz)

Keverd össze a liszteket a sóval. A tál közepére csinálj egy mélyedést, ahova öntsd bele a cukrot és az élesztőt, majd mehet rá a langyos víz is. Kezdd el összedolgozni a liszttel, majd jöhet a dagasztás. Ha kész vagy a tésztával, rakd meleg helyre kelni. Addig paradicsomsűrítményből, fokhagymából és friss zöldfűszerekből elkészítheted a szószt, és a pizzára szánt zöldségeket is felvághatod. Lehet ez például lilahagyma, olívabogyó, tehetsz rá kukoricát, és persze a sajt se maradjon el. Amikor megkelt a tészta, szedd egyenlő részekre a szerint, hogy milyen vastagon szeretitek a tésztát. Nyújtsd ki, pakold meg, és mehet is a sütőbe 200 fokra.

Miért használj teljes kiőrlésű lisztet?

Mert sokkal gazdagabb rostokban. A rostdús táplálkozás az egészséges emésztés, a megfelelő anyagcsere alapja. Ha sok rostos ételt fogyasztasz, elejét veheted többek között az elhízásnak, a székrekedésnek, és csökkentheted a szívbetegségek kockázatát is.

Tojásos nokedli

Forrás: Dreamstime
  • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 2 tojás
  • 2 ek napraforgóolaj
  • 3 dl víz (vagy amennyit felvesz a tészta)
  • 2 kk só

Alaposan keverd össze a hozzávalókat, majd szaggatóval szaggasd a lobogó vízbe. Ha megfőtt, tésztaszűrőben szűrd le. Négy tojást verj fel, majd kezdd el sütni a lábosban. Amikor még folyós, tegyél hozzá megfelelő mennyiségű nokedlit, süsd néhány percet, forgasd meg párszor, és már kész is az egészséges főétel.

Sajtos rúd

Forrás: Dreamstime
  • 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 20 dkg zabliszt
  • 25 dkg vaj
  • 2 dl tejföl
  • 2 tk só
  • 2 db tojássárgája

A lisztben előbb keverd el a sót, majd gyúrd össze a vajjal. Ezután jöhet a tejföl és a tojássárgája. Ha összegyúrtad a tésztát, nyújtsd ujjnyi vastagságúra, majd kend meg tojásfehérjével. Ha igazán egészséges csemegét akarsz, sajt helyett akár szezámmagot is szórhatsz rá. Derelyevágóval vágj egyforma rudakat, majd mehet 200 fokra a sütőbe.

3 variáció egészséges palacsintára

A palacsinta egy szuper étel, így nem csoda, hogy minden variációját imádjuk. Ezúttal három egészséges receptet mutatunk, amelyeknél csupán a lisztre és az édesítőszer használatára kell odafigyelni. Olvasd el a Life.hu cikkét!
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.