5 gabona, amit ne hagyj ki az étrendedből

Forrás: Thinkstock -
kuszkusz köles bulgur életmódváltáséve2017 zab gabona étrend árpa egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha unod a megszokott köreteket, vagy éppen új, egészségesebb alapanyagokat keresel a sütés-főzéshez, akkor nézz körül a gabonák között. Mutatjuk is a kedvenceinket!
  • zab

A rostdús táplálkozás az egészséges emésztés, a megfelelő anyagcsere alapja. Ha sok rostos ételt fogyasztasz, elejét veheted többek között az elhízásnak, a székrekedésnek, és csökkentheted a szívbetegségek kockázatát is. Egy reggeli zabkásával pedig tökéletesen megalapozod az egészséges életmódot, ráadásul a zab lassú felszívódású, így ebédig nem is leszel éhes. A zab igazi vitamin- és ásványianyag-bomba: tamin (B1-vitamin), szelén, E-vitamin, magnézium, foszfor, cink, mangán és vas is található benne.

Indítsd zabkásával a reggelt Forrás: Thinkstock

Variációk zabkására

Csodálkozva nézel a zabmániás barátnődre, aki mindennap zabkását reggelizik? Nem érted, hogy lehet minden reggel ugyanazt enni? A titok abban rejlik, hogy ezerféle variációban készíthető el, így tényleg mindennap élvezheted a jótékony hatásait!
  • köles

A köles az egyik legősibb termesztésű gabona. Rendkívül magas a rosttartalma, tisztítja a bélrendszert, gyorsítja a mérgek kijutását a szervezetből, könnyen emészthető, és szabályozza a vércukorszintet. Glutént nem tartalmaz, így fogyaszthatják gluténérzékenyek is. Emellett kiváló E-, B-vitamin-, fehérje- és magnézium- és káliumforrás. Nemcsak a diétázóknak, de a kismamáknak, stresszes életet élőknek, betegeknek is érdemes beiktatniuk az étrendjükbe immunerősítő hatása miatt.

A kölesnek rendkívül magas a rosttartalma Forrás: Thinkstock
  • árpa

Elődeink sok árpát fogyasztottak, aztán valahogy kiment a divatból. Pedig rengeteg jótékony hatása van. Kevesen tudják, hogy az árpa a búza, kukorica és rizs után a negyedik legnagyobb mennyiségben termelt gabona, aminek legnagyobb részéből takarmány és a sörgyártás alapanyaga lesz. Pedig konyhai felhasználásra is érdemes venni, hiszen az árpa rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban is gazdag. Különösen magas a B- és E-vitamin-, kálium- és magnéziumtartalma. Így jó hatással van a szellemi és fizikai teljesítőképességre, erősíti az idegrendszert és bőrmegújító hatása is van. Vízhajtó hatása révén csökkenti a koleszterin szintet.

Az árpa jó hatással van a szellemi és fizikai teljesítőképességre Forrás: Thinkstock

Így fogyaszd!

Az árpa pirítás után jobban emészthető, ráadásul az íze is jobb lesz, és a tápértéke is megnő. Ezután érdemes néhány órára beáztatni, majd ugyanebben a bő vízben megfőzni. Rakhatod tavaszi salátába, de köretként is fogyaszthatod. A csírát szintén salátába ajánljuk, vagy szendvicsre is teheted.
  • bulgur

A durumbúza szintén egy ősi termesztésű gabona, 8000 évvel ezelőtt már biztosan ismerték, de a belőle nyert töretet, a bulgurt manapság kevesen ismerik és fogyasztják. Többféle méretben is árulják, de érdemes a rizsnagyságút venni, mert ez a teljes búzaszemet tartalmazza: a rostban gazdag korpát és a tápláló, antioxidáns hatású csírát. Az árpához hasonlóan főleg B- és E-vitamint tartalmaz, és nagyon alacsony a glikémiás indexe, így diétázók is bátran fogyaszthatják.

A bulgurnak magas a B- és E-vitamin-tartalma Forrás: Thinkstock
  • kuszkusz

Sokan azért szeretik, mert elkészítéséhez nincsen szükség főzési időre. Valójában ez is a durumbúza egyfajta törete, amit krémesebb állagú köretnek lehet elkészíteni, ha például egy kis parmezánt is reszelünk bele. Egyszerűen le kell önteni forró vízzel, majd megsózni, és hozzátenni egy kanál olívaolajat, és már kész is. Egyszerűsége ellenére igencsak tápláló étel, és A-, illetve B-vitamin-tartalma miatt különösen ajánlott a fogyasztása.

A kuszkuszt nem kell főzni, percek alatt elkészíthető ez a tápláló gabona Forrás: Thinkstock
Inspiráló plus size sportolók és történeteikhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170301-inspiralo-plus-size-sportolok.htmlNem minden sportimádó hajszálvékony, ettől függetlenül egészségesen élnek, és minden teltebb férfit és nőt arra inspirálnak, hogy soha ne adják fel, és soha ne hagyják elhitetni magukkal, hogy ők kevesebbet érnek a pluszkilóik miatt. Ez Zsír!--Formás popsira vágysz? Nézd meg Kiss Virág fitneszversenyző videóját!http://www.life.hu/ez-zsir/20170224-kiss-virag-fitneszmodell-tippjei-a-formas-popsiert.htmlA 26 éves Kiss Virág igazi példakép. A politológia és jogi diploma megszerzése mellett ér el hatalmas sikereket nemzetközi fitneszversenyeken, bikini fitness kategóriában. A legutóbbi versenyszezonban nyolc bajnoki címet nyert, többek között immáron másodszor nyerte meg az Arnold Classic Europe-ot, ahol Arnold Schwarzenegger személyesen gratulált neki. A szezon végén világbajnok lett, illetve elnyerte a profi versenyzői státuszt, így március 18-án, az ausztrál Arnold Classic-on már a profik között lép színpadra! Virág ezúttal edzéstippeket ad nektek! Ez Zsír!--Öntetek és szószok, amikkel soha nem lesz unalmas a salátahttp://www.life.hu/ez-zsir/20170223-ontetek-es-szoszok-amikkel-soha-nem-lesz-unalmas-a-salata.htmlEgy szuper kis saláta mindig jó választás: könnyű, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal. De sajnos, mint mindenre, erre is rá lehet unni. Ha az egészséges életmód híve vagy, vagy éppen diétázol, akkor ezt pontosan tudod. De ne juss el addig, hogy ráunj, inkább dobd fel különböző öntetekkel, ami mindig megszínesíti, és új ízvilágot ad neki. Ez Zsír!ThinkstockA legegyszerűbb tornagyakorlatok derékfájás ellenhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170222-tornagyakorlatok-derekfajas-ellen.htmlAz állandó ülőmunka nemcsak hogy évekkel rövidíti meg az életünket, de komoly fájdalmakat is okoz. Legtöbben derékfájdalmaktól szenvednek a sok ülés miatt. Néhány egyszerű gyakorlattal azonban könnyedén segíthetsz magadon. Hetente kétszer fél-egy órát mindenképpen szánj rá, hogy átmozgasd magad akkor is, ha vonakodsz a sportolástól. Ez Zsír!ThinkstockHosszú Katinka 5 motiváló üzenete a sikerhez http://www.life.hu/ez-zsir/20170220-hosszu-katinka-ot-motivalo-uzenete-a-sikerhez.htmlHosszú Katinka ma kétségtelenül a legsikeresebb magyar sportember, de nemcsak hazai viszonylatban, világszinten is az egyik legelismertebb sportolók egyike. Az Iron Lady a küzdeni akarás, az erő, a kitartás, a fáradhatatlanság mintaképe, így van mit tanulni tőle. Ez Zsír!--Fő az egészség! Készíts vitaminbombát házilaghttp://www.life.hu/ez-zsir/20170209-haziturmixok-es-vitaminbombak-az-egeszsegert.htmlMiért annyira felkapottak manapság a házi turmixok? Mert számtalan variációban el lehet készíteni aktuális kívánalmaid szerint, ráadásul rengetegféle gyümölcsöt és zöldséget tudunk egyszerre bevinni a szervezetünkbe. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.