A sport szerepe gyerekkorban

Forrás: Shutterstock -
suli2018 iskolakezdés2018 egészséges életmód sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rengeteg különóra áll a gyerekek rendelkezésére, és kétségtelenül mind nagyon hasznos, legyen szó akár zeneóráról, nyelvóráról vagy sportokról. Ennek ellenére természetesen szelektálni kell, hiszen a kicsik idejével, befogadóképességével sem szabad visszaélni. Mi most a sportok fontos szerepéről osztunk meg pár gondolatot.
  • Egészségtudatos gondolkodás

Hogy a testmozgásnak milyen fontos szerepe van az egészség megőrzésében, már nem kell magyarázni. Egy dolgot viszont jó tudni. Azoknak, akik gyerekkorukban nem szeretik meg a sportot, a testmozgást, nagyon nehéz lesz a későbbiekben. Nemcsak azért, mert sokkal könnyebben híznak el, de sok más betegségre is hajlamosabbak lesznek. Nem beszélve arról, hogy egy mozgáshiányos felnőtt alapvetően rosszabb közérzetű, fáradékonyabb, lehangoltabb. Megalapozhatod a gyermeked jövőjét azzal, hogy az egészségtudatos gondolkodást, vele együtt a testtudatot, a sport szeretetét mielőbb megadod neki. Így kiegyensúlyozott felnőtté válhat, aki a sport által mindig ki tudja adni magából az esetleges feszültségét, le tudja vezetni a stresszt. Napjainkban ez nagy kincs.

Megalapozhatod a gyermeked jövőjét azzal, hogy a sport szeretetét mielőbb megadod neki Forrás: Shutterstock
  • A személyiség fejlődése

Amellett, hogy a sport nagyon jó hatással van a gyerekek testi fejlődésére, állóképességére, egészségére, közvetve is rengeteg értéket ad. Segít például megtanítani a szabályok fontosságát, hiszen minden sport bizonyos szabályok között játszódik. Elsajátíthatja a fair play fogalmát, a sportszerűséget, a másik tiszteletét, segítését. Gyermeked megtanulhatja azt is, hogy nyertes és vesztes mérkőzések is vannak, és megtanulhatja mindkettőt jól kezelni. A sport jót tesz az önbecsülésnek, és önfegyelmet is tanít.

Fogadd meg

Ahogy más területen, a sportban sem szabad irreális elvárásokat támasztani a gyerek felé. A legfontosabb, hogy élvezze a játékot, hogy felszabaduljon, hogy megtanuljan levezetni a fölös energiát, hogy elsajátítson bizonyos készségeget és a fentebb említett tulajdonságokat. Egyáltalán nem baj, ha nem lesz belőle nagy sportoló, csak tanulja meg szeretni a mozgást. Ez a legfontosabb.
  • Közösségépítés

Számtalan sport létezik, de van, amibe mindenképpen érdemes gyerekként belekóstolni. Ezek pedig a csapatsportok. Ezeknek nagyon jó közösségépítő ereje van, a gyerekek megtanulhatnak együtt gondolkodni, egymásért is küzdeni. A kevésbé szociális gyerekekre is kifejezetten jó hatással lehet, de ha többszöri próbálkozás után sem sikerül kinyílnia a gyereknek, és nincs sikerélménye, akkor viszont érdemes mást keresni. A barátkozás szempontjából az egyéni sportok is jók, hiszen a közös edzések, az aktuális sportágnak a szeretete könnyedén összehozhatja őket.

A csapatsportoknak nagyon jó közösségépítő ereje van Forrás: Shutterstock

Tipp

Ha lehetőség van rá, próbáljon ki a gyermeked többféle sportot is, és válasszátok azt, ahol a legjobban érzi magát. Kérjétek ki az ő véleményét is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.