5 ok, amiért a savanyú káposzta igazi csodaszer

Forrás: Shutterstock -
vitamin savanyú káposzta tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fehér káposzta fermentált, azaz erjesztett változata a savanyú káposzta, ami rendkívül egészséges, főleg télvíz idején nagy hasznát vehetjük immunerősítő tulajdonságának, de például fogyókúrázóknak is ajánlott. Tudj meg róla mindent!
  • Vitaminbomba

A savanyú káposzta rendkívül gazdag C-vitaminban, de B6- és K-vitamint is tartalmaz. Ásványi anyagok közül bővelkedik nátriumban, vasban, mangánban, folsavban.

  • Jót tesz az emésztésnek

Az erjesztő eljárás miatt a káposzta probiotikussá válik, azaz kifejezetten barátja a gyomornak. Segíti a bélflóra egyensúlyát, hiszen megnöveli a belekben a jó baktériumok arányát.

A káposzta kifejezetten barátja a gyomornak, segíti a bélflóra egyensúlyát Forrás: Shutterstock
  • Immunerősítő hatású

Ritkán beszélünk róla, pedig nem árt tudni, hogy a bélflóra milyen szoros kapcsolatban van az immunrendszerrel, mondhatni a legfontosabb immunszerv, de a bolygóidegen keresztül az aggyal is közvetlen kapcsolatban áll. A bélrendszerünk egészségétől függ tehát az immunrendszerünk állapota, de még az agyi működés is. A szervezet ellenálló képességét, egészségét erjesztett ételekkel kifejezetten jól támogathatod, hiszen helyreállítják a bélflórát. Nem utolsósorban persze a káposztában lévő vitaminok is támogatják az immunrendszert.

  • Segíti a fogyást

Mivel kalóriatartalma igencsak alacsony, viszont rostot és lassú felszívódású szénhidrátot is tartalmaz, kifejezetten jól illeszthető be a diétába. Jót tesz az anyagcserének, és azt sem árt tudni, hogy ha a bélflóránk egészséges, sokkal kevésbé kívánjuk a zsíros, cukros, azaz egészségtelen ételeket.

Kalóriatartalma igencsak alacsony, rostot és lassú felszívódású szénhidrátot is tartalmaz Forrás: Shutterstock
  • Kívül-belül megszépít

Ahogy az immunrendszerrel és az aggyal, úgy a bőrünkkel is szoros kapacsolatban van a bélrendszerünk. A sok cukros étel így nemcsak itt okoz gyulladásos tüneteket, de az arcunkon is. A pattanások kialakulása mellett a rosacea és az ekcéma is kapcsolatban áll az étkezésünkkel és a bélflóra állapotával, amit pedig a savanyú káposzta gyorsan rendbe tud tenni. Ha egészséges a bélrendszer, a bőröd is szép és üde lesz.

Árban a legjobb

A külföldről importált, gyakran nem is túl olcsó, viszont igen hangzatos szuperélelmiszerek helyett, mellett érdemes a hazai piacon is körülnézni. Lényegében a savanyú káposzta is egy szuperétel, árban pedig verhetetlen.
Gyerekkorában molesztálták, az evésbe menekült – így fogyott le a 140 kilós nőhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181123-felicia-keathley-65-kilot-fogyott-mertektelen-eves-szindromabol-gyogyult-ki.htmlFelicia Keathley 140 kiló volt, amikor elhatározta, hogy vissza akarja kapni az életét. Pszichológus segítségével sikerült rájönnie, hogy gyerekkori szexuális bántalmazás miatt alakult ki az evészavara, ami az elhízást is okozta. Ismerd meg Felicia történetét! Ez Zsír!OrigoBolti helyett készítsd el otthon: gyümölcsös joghurthttp://www.life.hu/ez-zsir/20181123-bolti-helyett-keszitsd-el-otthon-gyumolcsos-joghurt.htmlA boltban kapható feldolgozott élelmiszerek egy részében rendkívül magas a rejtett cukor- és sótartalom, másik felük meg tele van adalékanyagokkal. A leggyakrabban pedig találkozik a kettő. Nem kell, és nem is biztos, hogy minden ilyen élelmiszert ki tudunk iktatni a háztartásból, de amit lehet, érdemes inkább otthon elkészíteni. Ez Zsír!Origo5 tipp a cukorbevitel csökkentéséhezhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181121-csokkentsd-a-cukorbeviteledet.htmlA 20. század elején az egy főre jutó évi cukorfogyasztás nagyjából 3 kg volt, majd a század végére ez a szám drasztikusan megnőtt: 38 kg lett. 2018-ban pedig már a 40-et is meghaladta. Ez egész egyszerűen brutális mennyiség, nem beszélve arról, hogy mennyire egészségtelen. A számok tudatában érdemes odafigyelni arra, hogy mennyi cukrot fogyasztunk, és nem csak abban az esetben, ha fogyni szeretnénk. Ez Zsír!OrigoKilépett a mérgező párkapcsolatából, és 30 kilót fogyotthttp://www.life.hu/ez-zsir/20181115-kilepett-a-mergezo-parkapcsolatabol-es-30-kilot-fogyott-justine-traver.htmlMérgező párkapcsolatából menekült az evésbe Justine Traver. Amikor végül kilépett ebből a kapcsolatból, és sikerült találnia egy motiváló közeget, megváltozott az élete. Saját bevallása szerint ráadásul nem is a fogyás volt mindebben a legjobb. Ismerd meg Justine történetét! Ez Zsír!Origo5 tipp a lapos hasérthttp://www.life.hu/ez-zsir/20181107-tippek-a-lapos-hasert.htmlHa elégedetlen vagy a súlyoddal, ha csak egy kevés hasi zsír választ el az álomalaktól, akkor is bevetheted ezeket az egyszerű, de sokat érő tippeket. Lapos hasra fel! Ez Zsír!OrigoModellek, akik büszkén vállalják striáikat: az ő testük sem tökéleteshttp://www.life.hu/ez-zsir/20181114-modellek-akik-buszken-vallaljak-a-striakat.htmlHa valakikről, hát a modellekről biztosan azt gondoljuk, hogy ők tökéletesek. A közösségi médiának köszönhetően azonban már nemcsak a csillogó, jól megcsinált címlapfotókat látjuk belőlük, hanem a valódi arcukat is. És vannak, akik ezt is bevállalják. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.