A vegetáriánus étrend és a vashiány: erre figyelj, ha nem eszel húst

Forrás: Shutterstock -
Vas maltofer2019 vashiány vegetáriánus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Manapság egyre többen választják a vegetáriánus vagy éppen a vegán étrendet. A húsmentes, illetve az állati eredetű ételektől abszolút mentes táplálkozás azonban komoly tudatosságot és odafigyelést igényel, de még ezzel sem mindig biztosítható, hogy semmilyen hiányt ne szenvedjen a szervezetünk.

Az egyoldalú táplálkozásnak komolya veszélyei lehetnek. Ebbe a hibába persze azok is beleeshetnek, akik egyébként az összes ételcsoportot fogyasztják. Ezért nagyon fontos a tudatosság, hogy figyeljünk arra, milyen ételeket viszünk be a szervezetünkbe, milyen tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok jutnak be velük. Tudni kell, hogy változatos étrend esetén is szükség lehet vitaminok, ásványi anyagok pótlására. Vagy azért, mert éppenséggel télen kevesebb természetes vitaminforrás áll rendelkezésünkre, vagy azért, mert saját meggyőződésünk szerint nem fogyasztunk bizonyos ételeket. Ebben az esetben is lehet ugyan változatosan étkezni, de körültekintőnek kell lenni.

A vegán és vegetáriánus táplálkozás komoly tudatosságot és odafigyelést igényel, hogy semmilyen hiányt ne szenvedjen a szervezetünk Forrás: Shutterstock

A vegetáriánus étrendnek is megvannak azok a tipikus sarokkövei, amelyekre már a legelején érdemes odafigyelni. Korábban az állati fehérje fogyasztásának hiányában látták a fő gondot, de ma már tudjuk, hogy kiegyensúlyozott, tudatos növényi táplálkozással is megfelelő mennyiségű fehérjét tudunk bevinni a szervezetünkbe. Érdemes inkább a vitaminok és ásványi anyagok hiányának lehetőségére összpontosítani: vegán étrendnél ilyen például a kalcium és a B12-vitamin, és ami a vegán, illetve vegetáriánus étrendben is rendkívül fontos, az a vas pótlása.

A vashiány egyébként nemcsak a vegákat érintheti, hanem például a diétázókat, serdülőket, az erősen vagy rendszertelenül a menstruáló nőket, aktív sportolókat, illetve az idősebb korosztályt és a kismamákat is, azaz valóban sokakat érintő témáról van szó. A vashiánynak olyan kellemetlen tünetei vannak, mint a kimerültség, szédülés, állandó fáradtságérzés, levertség, hajhullás, fejfájás, esetleg fokozott szívdobogásérzés. Talán már a hiánytünetekből is látszik, hogy a vas mennyire fontos ásványi anyag. A vas a vér hemoglobinjának fontos alkotóeleme, melynek feladata az, hogy megkösse és elszállítsa az oxigént a sejtjeinkhez. A vasnak emellett szerepe van a sejtek energiatermelő folyamataiban is, ezért a szervezetünk már akkor jelez, ha a vashiány a vérképzést kezdetben még nem is érinti. A vas számos enzim alkotóeleme, illetve a fertőzésekkel szembeni megfelelő ellenállóképesség, vagyis az egészséges immunrendszer fenntartásában is szerepe van.

A vegetáriánus étrendben rendkívül fontos a vas pótlása Forrás: Shutterstock

A vasat legjobban az állati eredetű élelmiszerekből tudjuk hasznosítani. Sok növény van, aminek magas a vastartalma – például a spenót, a brokkoli, a kel, a lencse, a vesebab, a zöldbab, a szójabab, az amaránt –, de ezekből a vas kevésbé jól szívódik fel, azaz kevésbé hasznosul az emberi szervezetben. A felszívódást a C-vitamin-tartalmú ételek fogyasztása javítja, más ételkomponensek viszont gyakran gátolhatják. Vega étrendre való átálláskor, diétázás esetén, vagy a fentebb felsorolt, a vashiány fokozott kockázatával járó esetekben gondoljunk a vaspótlásra: vashiány megelőzése céljából érdemes kiegészíteni az étrendünket olyan készítménnyel, ami megfelelő mennyiségű vasat tartalmaz. Ne várjuk meg, míg jelentkeznek a vashiány tünetei!

5 dolog, ami megakadályozhat a fogyásbanhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190228-5-dolog-ami-megakadalyozhat-a-fogyasban.htmlRengeteg fogyókúrázóval előfordul, hogy azt gondolja, mindent a lehető legjobban csinál, az eredmények azonban mégsem úgy jönnek, ahogy várná. Ebben az esetben érdemes pontról pontra átgondolni mind az étkezés, mind az edzés, mind az egész életvitelünk kapcsán, hogy valóban megfelelően csináljuk-e a dolgainkat. Íme, 5 dolog, ami közbeszólhat, ha fogyni szeretnél. Ez Zsír!OrigoElképesztő sportteljesítmények: bemutatjuk 2018 legnagyobb átalakulóithttp://www.life.hu/ez-zsir/20190227-elkepeszto-sportteljesitmenyek-bemutatjuk-2018-legnagyobb-atalakuloit.htmlLezárult a BioTechUSA által meghirdetett nyereményjáték, amelyben 2018 legnagyobb átalakulóit kerestük. Három kategóriában – fogyás, izomtömeg-növelés, sportteljesítmény – lehetett jelentkezni, és rengeteg inspiráló sikertörténet érkezett. Most bemutatjuk a kategóriák nyerteseit. Ez Zsír!OrigoA vegán étrend hozta helyre a 135 kilós lány életéthttp://www.life.hu/ez-zsir/20190222-vanessa-flores-eletmodvaltasanak-tortenete.htmlMár gyerekként is túlsúlyos volt, fiatal felnőttként pedig már 135 kiló volt a mexikói származású Vanessa Flores, aki 26 évesen döbbent rá, hogy egyáltalán nem szereti önmagát, és ezen változtatni akart. Ismerd meg Vanessa életmódváltásának történetét! Ez Zsír!OrigoCukkiniszusi: egy szuper zöldséges nassolnivalóhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190220-cukkini-sushi-egy-szuper-zoldseges-nassolnivalo.htmlKöretként, de önmagában, nassolnivalóként is készítheted ezt a cukkiniszusit. Akár egy jó film mellé is szuper ropogtatnivaló lesz. Próbáld ki! Ez Zsír!OrigoÍgy csillapítsd a cukoréhségedet a diéta alatthttp://www.life.hu/ez-zsir/20190221-igy-csillapitsd-a-cukorehsegedet-dieta-alatt.htmlSokaknak az a legnehezebb a diétában, hogy le kell mondani az édes élvezetekről. Pedig lemondásra nem is kell gondolni, sokkal inkább arról van szó, hogy az édes ízeket is tudatosan kell beiktatni az étrendbe. Megmutatjuk, hogyan. Ez Zsír!OrigoKalóriaégetésre fel! Ez a 10 perces kardió csodákat tesz a testeddelhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190214-kaloriaegetesre-fel-ez-a-10-perces-kardio-csodakat-tesz-a-testeddel.htmlA kardió nemcsak az állóképességet fejleszti, de zsírt is éget. Rendkívül hatékony edzésmódszer, amely 10 perc alatt is jócskán megizzaszthat. Ha nem hiszed el, próbáld ki ezt a 10 perces edzéssort. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.