Népszerű 30 napos kihívások: tömegeket mozgatnak meg, de vajon elérik a nekik szánt célt?

Education,And,Friendship,Concept,-,Happy,Students,Giving,High,Five
Ground Picture/Shutterstock. - Ground Picture
szemléletváltás a kihívások hete kihívás életmód
A hosszútávú kihívásokkal az a baj, hogy túl sok energiabefektetést igényelnek, így aztán hamarabb feladja az ember, minthogy elérte volna a tervezett és vágyott célt. A népszerű 30 napos kihívások ezzel szemben egy belátható távolságon belül maradnak, vállalható korlátozásokkal járnak, a tiltásaik vagy elvárásaik betartásában segít, ha az ember vághatja közben a képzeletbeli centit.

Évek óta tartják magukat azok a népszerű kihívások, amelyek nem kérnek sok időt, rövid távú energiabefektetéssel és szigorral próbálnak eredményt elérni, ami nem más, mint a jó szokások kialakítása. Kutatás szerint, ha 21 napig valamit minden egyes nap megcsinálsz, az szokásoddá válik. Más tanulmányok ezt 40 napban határozzák meg, megint más kutatók pedig 66 napot emlegetnek. Ugyanakkor olyan tudományos eredmények is napvilágot láttak, amelyek inkább az ismétlésszámra helyezi a hangsúlyt. Bármelyik az igaz, az mindenképpen tény, hogy a rövidtávú próbatételek népszerűek. Ezek közül mutatunk be néhányat, a teljesség igénye nélkül.

1. Veganuár, a méltán népszerű húsmentes kihívás

Mindjárt év elején, a karácsonyi-szilveszteri trakta után jöhet egy kis emésztőrendszer-felszabadítás: veganuár azaz vega+január. A kihívás nevében az értelme: ne egyél húst és semmilyem állati eredetű élelmiszert. Magyarul, próbáld ki a vegén életmódot. Ehhez segítséget is kapsz, nemcsak filmek, ismeretterjesztő anyagok, de mintaétrendek, receptek formájában is. 

Young,And,Happy,Woman,Eating,Healthy,Salad,Sitting,On,The
Mindjárt év elején, a karácsonyi-szilveszteri trakta után jöhet egy kis emésztőrendszer-felszabadítás
Forrás:  RossHelen/Shutterstock

 

2. Takarékoskodni februárban érdemes (Frugal February)

Nem magyar „találmány”, de ettől függetlenül érdemes odafigyelni a visszafogott költekezésre, az év legtakarékosabb, a csupán 28, idén 29 napos hónapjában, februárban. Öt tegóriában ad a kihívást a spórolásra, ebből legalább egyet kell kiválasztani, és odafigyelni arra, hogy arra a hónap minden napján odafigyelj. Például ne étkezz házon kívül és ne is rendelj ételt. Csak otthon készített, házi koszton élj egész hónapban, beleértve a munkahelyi ebédet is. Vagy ellenőrizd az előfizetéseidet, csökkentsd a havi áramfogyasztásodat stb.Válassz egy területet, amire egy hónapon át nem költesz egy fillért se, pl. ruhákra, szórakozásra — azok közül érdemes választani, amelyekre általában feleslegesen sokat költesz

3. Nincs időm olvasni kihívás

Akkor csinálj, ha nagyon röviden akarjuk megfogalmazni a lényeget. Csupán napi 10 perc olvasást kér tőled a Szabados Ági újságíró nevével fémjelzett csoport kihívása, az adott hónap tematikája alapján. A kihíváshoz Facebook-csoport is tartozik, ahol a tagok megosztják egymással könyvélményeiket is, így adva újabb és újabb tippeket egymásnak az olvasásra. A februári téma: olvass el egy könyvet, melynek címében szerepel egy szín.

olvasás, könyv, nő, otthon,
Csupán napi 10 perc olvasás
Forrás: ESB Professional/Shutterstock

 

4. Zero waste kihívás

Hulladékmentesen élni, na az a valódi kihívás, de nem lehetetlen, bár az is tény, hogy komoly tervezést és odafigyelést kíván. Többféle verzióban létezik (maradékmentes táplálkozás, csomagolásmentes vásárlás stb.), de a lényeg ugyanaz: ne pazarolj, ne gyárts szemetet, ne szennyezd a környezeted.  Az élelmiszerpazarlás ellen indult kihíváshoz segítséget, tippeket kaphatsz több oldalon is. Érdemes kipróbálni, de jó, ha felkészülsz, elsőre egészen biztos, hogy lehetetlen küldetésnek érzed majd a maradékmentes élelmiszerfelhasználást

5. Digitális detox kihívás

Egyre többen érzik, hogy túl sok időt töltenek a kütyük és internet, különösen a social media bűvöletében, így egyre nagyobb az igény a lekapcsolódásra is. Rengetegen számolna be arról, hogy a négyhetes kihívás alatt hogyan változott az életminőségük, mennyi mindente lett idejük, s ha végérvényesen ne is hajítják el az okostelefont — ezt ma már nem is igen teheti meg a többség —, oda fognak figyelni a tudatos használatra. És végső soron ez is a célja a kihívásnak. Fix időpontja ennek a próbatételnek sincs, magad választhatod ki azt a négy hetet, amikor nem nyúlsz sem laptop, sem telefon után, és teljesen elfelejted az internetet. A legideálisabb erre a hosszabb szabadság, így a nyári nyaralás ideje. El se hiszed majd, mennyivel többet látsz majd a világból, ha nem a telefonos fényképezőgép funkcióján keresztül nézed a világot. 

Digital,Detox, kér fiók,
Egyre többen érzik, hogy túl sok időt töltenek a kütyük és internet, különösen a social media bűvöletében
Forrás: Syda Productions/Shutterstock

 

6. Száraz november

Magyarországon az alkoholfogyasztási zavarok gyakorisága rendkívül magas: a férfiak 36,9 százaléka, a nők 7,2 százalék-a szenved a függőségtől. Rajtuk egy harmincnapos kihívás nem segít, de nem is nekik szól. Azonban úgy tűnik, nem kell  függőnek lenni (bár ez megítélés kérdése) ahhoz, hogy valóban kihívást jelentsen sokak számára még annak a gondolata is, hogy egy hónapon át ne fogyasszanak szeszes italt. Márpedig a száraz november erről szól: egyeten korty alkohol se csúszzon le a torkodon, függetlenül attól, hogy az otthonod csendjében vagy egy fergeteges buliban töltöd éppen a szabadidődet. 

+1. Hála-kihívás

A december, az év utolsó hónapja, amelyet az advent, várakozás hangulata hat át. Nem is lehetne ennél alkalmasabb hónap arra, hogy hálás légy minden jóért és talán a kevésbé jó dolgokért is, amelyeket egész évben átéltél. Kapj elő egy kockás füzetet vagy egy üres word dokumentumot vagy internetes blogot, és készítsd hálanaplót, amelybe minden nap írj egy dolgot, amiért hálát érzel. Az apróságog, boldog pillanatok felidézésével újra jóérzések járjá át a tested és a lelked, és nem utolsó sorban segítenek abban, hogy elégedett legyél az életeddel.

nő, ír, napló, tea, mosoly
Minden nap írj egy dolgot, amiért hálát érzel
Forrás: Shutterstock/simona pilolla 2

 

A harmincnapos kihívások akkor hoznak eredményt, ha nincsenek túlzott elvárásaink azokkal szemben. Arra 30 nap nem elég idő, hogy rutinná váljanak a jó szokások, de arra azonban igen, hogy elindítsanak egy úton. Azt már mindenki maga dönti el, hogy rajta marad az úton és kitartóan végigjárja, vagy visszatér a régi kerékvágásba.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.