Katalin hercegné fotója: ezeken a helyeken retusálhatta a családi képet Vilmos felesége

The Princess Of Wales Opens Evelina London's New Children's Day Surgery Unit, katalin hercegné
WireImage - Karwai Tang
botrány fotó Photoshop katalin hercegné manipuláció
A walesi hercegnő bocsánatot kért az anyák napi fotó miatt, amit több nagy fotóügynökség is visszahívott manipuláció miatt. Ez volt az első kép, amit a Kensington-palota közzétett Katalin januári műtétje óta. A cél a hercegné egészségi állapotával kapcsolatos találgatások eloszlatása lett volna, ehelyett botrány lett belőle.

A BBC szakértőkkel nézette át a képet, hogy megtudják, mit változtatott meg rajta Katalin. Hany Farid képelemző véleményét kérték ki, aki azt mondta, a hercegné valószínűleg rosszul dolgozott a Photoshoppal. Rámutatott, hogy Sarolta hercegnő pulóverének mandzsettájából hiányzik egy darab, Katalin jobb keze teljesen homályos, és ugyanazon az oldalon a haja is elmosódott. Felhívta azonban a figyelmet arra is, hogy a kamera egyik új funkciója miatt is keletkezhetnek a képeket hasonló "hibák".

Katalin hercegné anyák napi fotója
Forrás: https://www.instagram.com/princeandprincessofwales/

„Van egy viszonylag új funkció, amikor a kamera arcfelismerés segítségével azonosítja egy embercsoport tagjait, és gyors egymásutánban készít róluk több fotót is. Amikor több embert fényképezünk, valakinek biztosan csukva lesz a szeme, valaki nem mosolyog, ezért ez a funkció négy, öt, hat, hét, de akár tíz fotót is készít, majd összekomponálja őket. Ilyenkor néha porszem kerül a gépezetbe" - mondta a szakértő.

Farid professzor nem talált bizonyítékot arra, hogy a képet mesterséges intelligencia hozta volna létre, semmi sem utal arra, hogy Katalin arcát a fotó elkészülte után adták volna hozzá.

A BBC fotószerkesztője, Phil Coomes is több hibát vett észre. Sarolta hiányzó mandzsettáján kívül felhívta a figyelmet arra is, hogy a kislány térdénél van egy zöld folt, ami nem illik össze a háttérben lévő szürke térkővel, Lajos herceg jobb lába mögött mintha szétcsúszott volna a küszöb, valamint Katalin pulóverének cipzárja sincs jó helyen.

Milyen mértékig lehet belenyúlni egy képekbe?

A fotóügynökségek nem nagyon tolerálják a képek bármilyen digitális módosítását. Az AP fotószabványai például engedélyezik a kisebb képszerkesztéseket, a képkivágást és a színkorrekciókat, de csak akkor, ha a fotó megőrzi autentikus jellegét. A háttereket nem szabad digitálisan elhomályosítani, és nem megengedett a kontraszt vagy a telítettség módosítása sem.

Arthur Edwards, a Sun királyi fotósa azt mondta, amikor a királyi család képeit beküldik az ügynökségekhez, maximum méretre igazítják őket, és élesítik, ennyi történik.

A fotót nem változtatjuk meg. Ha például az egyik embernek a képen vörös a szeme, akkor ezt nem lehet javítani, úgy kell hagyni, ahogy van.

Mit mutatnak a kép metaadatai?

A kép metaadatainak (a képek készítésére vonatkozó adatok) elemzése azt mutatta, hogy a fotót digitális fényképezőgéppel készítették, Canon objektívvel - legalábbis ezt találták a PA képügynökségnek elküldött változatnál. Kétszer mentették el az Adobe Photoshop képszerkesztő szoftverrel egy Apple számítógépen. Az első verziót március 8-án 21:54, a másodikat pedig március 9-én 09:39-kor mentették. A kép Reuters ügynökséghez eljuttatott változatának metaadatai nem tartalmaznak semmilyen információt a Photoshop-mentésekről, és azt látják, hogy a fotó hozzájuk eljuttatott verziója március 10-én 11:34-kor készült.

Katalin bocsánatot kért

A Kensington-palota közölte, hogy nem adja ki újra az eredeti fotót Katalinról és gyermekeiről. A hercegnő azonban röviddel a képek visszahívása után bocsánatot kért. Azt írta: 

Mint sok amatőr fotós, én is kísérletezem időnként a szerkesztéssel. Bocsánatot szeretnék kérni a tegnap megosztott családi fotó okozta zavar miatt. Remélem, hogy minden ünneplőnek boldogan telt az anyák napja.

 

Katalin hercegné nyilatkozata, amelyben bocsánatot kér a kép okozta kellemetlenségekért. 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.