Sziámi "pókikrek" születtek: három lábuk, négy karjuk és egy péniszük van

Newborn,Baby,Little,Hands,Body,Part,Affection,Motherhood
Shutterstock -
Indonézia sziámi ikrek összenövés
Csodával határos módon jöttek élve a világra a 2018-ban született indonéz babák. A sziámi "pókikrek" összenövésének típusa rendkívül ritka, még nem dőlt el, megpróbálják-e szétválasztani őket.

2018-ban jött világra az a sziámi ikerpár, amelynek tagjai a medencéjüknél kapcsolódnak egymáshoz és három lábuk, négy karjuk és egy péniszük van. A fiúkat indonéziai pókikrekként emlegetik. Az összenövésnek ez olyan ritka formája, hogy a szakirodalom szerint 2 millió emberből csak egyet érint.

sziámi "pókikrek" Indonézia, összenőtt sziámi ikrek
Még nem lehet tudni, az orvosok szétválasztják-e a sziámi ikerpárt
Forrás: American Journal of Case Reports

A sziámi "pókikrek" rendellenessége nagyon ritka 

A testvérek csodával határos módon élték túl a születést - az esetek több mint 60 százalékában az egyik iker meghal vagy halva születik - és nagy volt a kockázata annak is, hogy anyjuk meghal a szülés közben. A testvéreknek az első három évükben feküdniük kellett, mivel testfelépítésük miatt nem tudtak felülni. Az esetet csak nemrég részletezte az American Journal of Case Reports, amely fotókat is közöl a babákról és a műtétről. 

A fiúk ischiopagus-tripus nevű összenövésben szenvednek, akiket testük alsó fele köt össze a felsőtest helyett, ami gyakran így van, az azonban ritka, hogy közös péniszük és hét végtagjuk mindegyike működőképes, kivéve az egyik lábat. A testvéreknek továbbá egy hólyagjuk, egy végbelük és közös bélrendszerük van. Az egyik fiú veséje fejletlen volt, míg a másik egy vesével született. 

Genetikusok szerint az ilyen összenövések akkor keletkeznek, amikor az embrió csak részben válik el egymástól, így bizonyos szervek, testrészek megfelelő módon, mások rendellenesen fejlődnek. Azok a csecsemők, amelyek ebből az embrióból fejlődnek ki, fizikailag össze vannak kötve egymással, leggyakrabban a mellkasnál, a hasnál vagy a medencénél. Az összenőtt ikreknek csak 6-11 százalékuk szenved ischiopagus típusú rendellenességben.

Kérdés: szétválaszthatóak-e

A sebészek azóta amputálták a gyerekek harmadik lábát, stabilizálták a csípőjüket és a medencéjüket, hogy a testvérek egyenesen ülhessenek. Egyelőre nem tudni, hogy az orvosok megpróbálják-e szétválasztani az ikreket, ugyanis a szoktatlan típusú összenövés miatt ez nagyon kockázatos lenne, ráadásul mivel nagyon ritka ez a típusú összenövés, bevált orvosi protokoll sincs rá.

2022-ben az orvosoknak sikerült szétválasztaniuk hasonló sziámi ikreket Kínában, nekik két működő karjuk, két működő lábuk és egy nem működő közös lábuk volt. Az ikreknek közös hímtagjuk és heréjük is volt, de nem volt végbélnyílásuk.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.