munkatábor büntetés könyv elítélt Észak-Korea Szökés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Shin Donghjok az első észak-koreai rab, aki kényszermunkatáborban látta meg a napvilágot és sikerült megszöknie. A lágerben árulásra tanították, így saját családja szökési tervét is jelentette az őröknek - a szeme előtt végezték ki az anyját és a bátyját. Shinnek 23 év után egészen hihetetlen módon sikerült megszöknie és beilleszkedni a szögesdróton kívüli világba - de a bűntudattól máig nem tudott megszabadulni.

Nincs bocsánat

Észak-Koreában a becslések szerint öt-hat fogolytáborban összesen 200 ezer politikai fogoly él a mai napig állati körülmények között. A vád a legtöbb esetben koholt, vagy olyan apró engedetlenségre vezethető vissza, melyet nem is az illető rab, hanem családja követett el akár generációkkal ezelőtt. A tábor szögesdrótjai között a foglyok megfelelő táplálkozás és higiénés körülmények nélkül élnek, bányákban vagy a földeken robotolnak sötétedésig, pihenőnap nélkül. A szegényes élelmezés miatt szinte mindent megesznek, amit találnak, legyen az rovar, kígyó, patkány, vagy állati ürülékből kihalászott kukorica - utóbbiból egy fogoly beszámolója alapján tíz kilónyi jár egy hónapra egy héttagú családnak. Aki mindezek ellenére lopni merészel, azt egyszerűen helyben agyonlövik, vagy hetekig kínozzák.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Shin Donghjok máig bűntudattal él

A szeretet és az együttérzés ismeretlen fogalom

Mivel Shin nagybátyjai állítólag bűnt követtek el, a "három generáció" büntetése törvény szellemében az állam őt is bűnözőnek tekintette genetikailag, Sin büntetése ezért az örökös kényszermunka volt. Shin már a borzalmas tábor falai között született - szülei a jó magaviseletüknek és munkabírásuknak köszönhetően engedéllyel találkozhattak egymással. A fegyveres őrök, a szögesdrót vagy a rabruhába bújtatott foglyok látványa számára teljesen természetes volt, ahogy az is, hogy az ő sorsa sem különbözik a többiekétől. Szüleit elválasztották tőle, az őrök pedig arra nevelték, hogy kémkedjen rabtársai után, ami alól a szülei sem voltak kivételek. Mindezek ellenére a kínzást ő sem kerülhette el: mikor 13 évesen véletlenül elrontott egy gépet, büntetésből levágták egy ujjhegyét, mikor pedig anyját és bátyját szökéssel vádolták, őt lógatták fel, s égették meg tűzzel egy föld alatti kínzókamrában. Végül - nem tudni, hogy a kínzás vagy csak a tábori erkölcsök miatt - a szülei ellen vallott, és végignézették vele, ahogy anyját és bátyját kivégzik. Az elkorcsosult világban felnőtt Shin mindezt természetesnek vette: azt gondolta, megérdemelték, mert megszegték a börtönszabályokat. Szeretet, együttérzés és család: Shin előtt ismeretlen fogalmak voltak. Évekkel később azonban már ő is a szökés tervével foglalkozott.

Forrás: www.hatareset.blog.hu
Forrás: www.hatareset.blog.hu

Társa meghalt, hogy ő élhessen

Shin egyhangú világát egy újonnan érkezett fogoly, Pak törte meg, aki hihetetlen dolgokat mesélt a táboron kívüli életről, szokásokról, ételekről - utóbbi volt az, ami igazán nagy benyomást tett a silány táplálékon tengődő fiúra. A csirke- és disznóhús gondolata végül akkora csábítást jelentett, hogy 2005-ben Shin elhatározta, megszökik. Pakkal együtt tűzifát gyűjteni indultak, majd mikor lement a nap, futni kezdtek. A szögesdrótba azonban áramot vezettek - barátja pedig belehalt az áramütésbe. A fiú hamar hozzászokott a dél-koreai körülményekhez, a szabadság és a viszonylagos jólét nem jelentett számára nagy megrázkódtatást. Emlékei viszont a mai napig kísértik: még mindig hallja a sikolyokat, anyja és bátyja miatt pedig bűntudat gyötri, ahogy amiatt is, mert ő megszökött, és jól él, míg tízezrek továbbra is a táborokban szenvednek minden nap. Talán emiatt vállalta el Blaine Harden újságíró felkérését, és vágott bele a könyv megírásába.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Shin mára aktívan felszólal az emberi jogok védelmének érdekében is

Világszerte ismert lett

Shin Donghjok huszonhárom éves rabságának és szökésének történetét már magyarul is el lehet olvasni, pár hete jelent meg a könyve: Menekülés a 14-es táborból címmel. Shin élményeit már korábban papírra vetette, de a dél-koreai embereket nem igazán érdekelte, mi folyik északon. Tokióban viszont Hardennek - igaz, sokadszorra - sikerült meggyőznie Shint, és megírta történetét, így az egész világon megtudhatták, mi folyik a táborokban. Erejéhez mérten továbbra is küzd az észak-koreai emberekért, egy szöuli civil szervezet, az Észak-Korea Demokratizálódásáért Bizottság alelnökeként dolgozik, és több emberjogi szervezet képviselőjével találkozott, hogy megmutassa Észak-Korea valódi arcát.

Észak-Korea rakétákkal fenyegetőzik

Észak-Korea elszigetelt, atomfegyverekkel felszerelt ország. Kényszermunkatáboraiban mintegy 150-200 ezer politikai fogoly raboskodik, az áldozatok száma több százezerre tehető. A ma is működő fogolytáborok azonban a jéghegy csúcsát jelentik, a vezetők arrogáns viselkedése már más országokra is fenyegetést jelent. Idén márciusban még csak Dél-Koreával szemben hirdették ki a hadiállapotot, de az ország vezetője, Kim Dzsong Un egy Amerika elleni rakétacsapás haditerve előtt is lefényképeztette magát. Észak-Korea eddig is igen feszült viszonyban állt a közös hadgyakorlatokat tartó Dél-Koreával és Amerikával, s a fenyegetések is mindennaposak voltak, ami máig nem változott.

Észak-Korea nem békélhttp://www.origo.hu/nagyvilag/20130414-eszak-korea-visszautasitotta-a-deli-targyalasi-javaslatot.htmlÉszak-Korea nem lő ki rakétát mostanábanhttp://www.origo.hu/nagyvilag/20130413-eszakkorea-nem-lo-ki-raketat-mostanaban.htmlMaguknak is termelhetnek az észak-koreai parasztokhttp://www.origo.hu/gazdasag/20130412-eszak-korea-bevezettek-az-egyeni-erdekeltseget-felporgott-az-agrarszektor.htmlMartonyi: Észak-Korea csak ijesztgetni akarhttp://www.origo.hu/nagyvilag/20130409-martonyi-eszakkorea-csak-ijesztgetni-akar.htmlÉszak-Korea atomot vetne be Amerika ellenhttp://www.origo.hu/nagyvilag/20130404-eszakkorea-atomot-vetne-be-amerika-ellen.htmlÉszak-Korea gazdag - de éhezikhttp://www.origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20130403-eszakkorea-gazdasagi-es-penzugyi-helyzete-tovabb-romlana-ha-a-blokad.htmlÉszak-Korea először az amerikaiakra lőnehttp://www.origo.hu/nagyvilag/20130403-eloszor-az-amerikaiakra-lone-eszakkorea.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.