Számoljunk le a tévhitekkel: probiotikumok VS. prebiotikumok – melyik mire jó?

Forrás: Thinkstock -
bélflóra kisdumások tévhit probiotikum hasmenés joghurt egészség antibiotikum prebiotikus ételek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Manapság egyre többet hallani a pro- és prebiotikumokról. Mivel sokan összekeverik e kettőt, éppen ezért nem árt tisztázni, hogy melyik mire való, milyen hatást fejtenek ki a szervezetben és hogyan juthatunk hozzájuk. 

Mik azok a probiotikumok?

A probiotikumok olyan baktériumok, gombák, amelyek szájon át a szervezetbe jutva az egészségre jótékony hatást gyakorolnak: élve elérik a vastagbelet, majd ott megtapadva a szervezet számára hasznos funkciót töltenek be, helyreállítják a bélflóra egyensúlyát. Ezek a táplálék-kiegészítők tehát hasznos segítséget nyújtanak akkor, amikor a bélflóra egyensúlya valamiért felborul, például antibiotikum kúra és hasmenés esetén.

Forrás: Thinkstock

A három legnagyobb tévhit a probiotikumokkal kapcsolatban

Gyógyszer helyett is szedhetem őket: hiába is vagy a természetesség híve, a probiotikumok soha, semmilyen esetben nem helyettesíthetik a gyógyszeres kezelést.

A probiotikumok erősítik az immunrendszeremet: nem igaz! Sokan az őszi-téli időszakban megelőzés céljával szedik a probiotikumokat, mert azt remélik, hogy emiatt erősebb lesz immunrendszerük, így az ellenáll majd a tipikus téli megbetegedéseknek. A probiotikum azonban egészen másra való: egy-egy betegség miatt alkalmazott antibiotikum-kúra, illetve hasmenéses megbetegedés során kiegészítő kezelésként alkalmazhatjuk őket, hogy segítsük a bélflóra felborult egyensúlyát visszaállítani.

Elég, ha minden nap megeszek egy joghurtot: A hagyományos joghurtokat a gyártás során 78 fok fölé hevítik a tartósítás érdekében. Ezen a hőfokon a legtöbb probiotikus baktériumtörzs elpusztul.

A prebiotikumok segítik a probiotikumok munkáját

A prebiotikum rostanyag, ami táplálékul szolgál a probiotikus baktériumoknak. Egy probiotikus készítményben a prebiotikum hozzáadására általában akkor van szükség, ha a benne lévő baktérium sérülékeny és támogatásra szorul. Bizonyos baktérium törzseknél a prebiotikum, mint adalékanyag elősegíti a probiotikus baktériumok növekedését, azonban van olyan baktérium törzs is (például a Bacillus clausii), ami prebiotikum nélkül is könnyen megtapad, és szaporodik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.