Íme 4 hatásos pszichológiai trükk, hogy kitarts az életmódváltás mellett

Forrás: Thinkstock -
betegség kihíváséve2016 életmódváltás pszichológia egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az életmódváltás igénye előbb-utóbb minden ember életébe beköszön. Van, aki időben vált, sokan azonban későn kapnak észbe. A leggyakrabban azonban egy olyan forgatókönyv szerint zajlik a történet, ahol újra meg újra felmerül a gondolat, el is indul a változás, de mégis belebuknak a szereplők az életmódváltásba.

Nincs mellébeszélés, az életmódváltás rákfenéje, hogy a többség túl hamar feladja a rendszeres sportot és az egészséges táplálkozást. A Life.hu a Care2.com segítségével összegyűjtött négy hasznos pszichológiai trükköt, amelyek segítségével megerősödhet a kitartás.

Forrás: Thinkstock

Vedd tudomásul, hogy a tested folyamatos változáson megy keresztül
Természetes, hogy az első időkben a tested különféle fájdalmakkal, kellemetlen érzetekkel küzd. Fájdalmak jelentkezhetnek vagy hiányérzéssel küzdhetsz. Miután nem azt teszed, nem úgy mozogsz (nem is annyit, mint addig), valamint táplálkozásod is megváltozott, a szervezet kellemetlen tünetekkel reagál az új helyzetre. Tiltakozik. Idővel azonban megszokottá válik a terhelés. Fontos, hogy az ego ne vegye át a test tiltakozását, hanem adjon időt a pozitív változásoknak.

A pozitív, "igenlő" gondolatok segítenek, ha nehézséggel nézünk szembe
Mit tesz a legtöbb ember, ha nehézzé válik a napi rutin? Panaszkodni kezd, holott épp a pozitív, megerősítő gondolatok azok, amelyek segítenek. Ha úgy érzed, csak hazudnál magadnak, koncentrálj a célodra, és azzal kapcsolatban fogalmazz meg jelen idejű, kijelentő módú pozitív állításokat magadnak. Például, izomláz esetén, ne a fájdalomról panaszkodj, hanem fogalmazd meg magadban a helyzetet: "Rendben, most izomláz gyötör, de három hét múlva gyönyörű izmok látszanak majd a most vékony vádlim helyett."

Emlékeztesd magad, hogy jobban leszel majd a végén
A testmozgás az életedben azt a célt szolgálja, hogy fittebb, erősebb, egészségesebb legyél. Ha rövid távon csak a szenvedés látszik is, idővel ez változni fog. Sokan azért hagyják abba a sportot, mert nem fogynak rögtön 2-3 kilót egy hónap alatt, pedig a tartós eredményhez idő kell. Ne akarj azonnal, pár napon belül csodás változást látni a tükörben vagy a mérlegen. Ha türelmetlen vagy, egyértelműen csalódni fogsz.

Forrás: Thinkstock

Legyen konkrét, fix edzésterved és étrended
A tudatosság ezen a területen is rendkívül fontos. Belekaphatsz persze a mozgásba úgy is, hogy nagy vonalakban fogalmazod csak meg a célt. "Majd naponta futok egy kicsit." Vagy "Na, majd esténként guggolok néhányat.". Ha ennyire gyenge a cél meghatározása, nem fogod komolyan venni se saját magadat, se a mozgás fontosságát. Ha soha nem sportoltál még korábban, már az is nagy eredmény ugyan, ha egyáltalán eljutsz az edzőteremig, de komoly edzésterv nélkül nem fogsz hosszú távon kitartani. Ugyanez igaz a táplálkozásra is, ha csak úgy nagy általánosságban gondolod azt, hogy majd kevesebbet eszel, vagy csökkented a szénhidrátot, az édeskevés lesz a változáshoz. Konkrét étrend kell (ha lehet dietetikus segítségével állítsd össze), ahol nagyon pontosan meghatározod, hogy miből mennyit fogyasztasz majd naponta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.