Lépj ki az ördögi körből: így változtass az életeden a pihentető alvásért!

Forrás: Shutterstock -
sedacurforte2023 álmatlanság alvás alváshiány sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindenkinek szüksége van a kielégítő és pihentető alvásra, ám előfordul, hogy a kihívásokkal teli időszakok lehetetlenné teszik a pihenést: vagy nem tudunk elaludni, vagy éjszaka folyton felébredünk, és ilyenkor órákon keresztül forgolódunk. Az alvászavart szorongás és stressz is okozhatja, a rossz alvás pedig egyre stresszesebbé tesz minket és rontja az alvásunk minőségét. Az így kialakult ördögi körből nehéz kitörni, de nem lehetetlen. Íme néhány tipp, amit megtehetsz a nyugodtabb éjszakáidért.

Sokan alábecsülik a kielégítő és kellő idejű alvás jótékony hatását és legfőképp a szükségességét. Így, ha sok teendőnk van, gyakran az alvásidőnkből csípünk le azért, hogy mindent elvégezzünk. Ez egyszer-egyszer elfogadható, de ha rendszert csinálunk belőle, az komoly problémákat okozhat. A rendszertelen alvás előbb-utóbb krónikus fáradtsághoz, stresszhez és az annak talaján kialakuló alvászavarhoz vezet. Így egy idő után már akkor sem tudunk elaludni, ha szeretnénk, és az átaludt éjszaka csupán vágyálom marad. A jó alvást azonban már napközben meg kell alapozni, de hogyan?

Ne hanyagold el a testmozgást!


Nemcsak az egészséges élethez, hanem a pihentető alváshoz is nélkülözhetetlen a rendszeres testmozgás. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a sport mennyire pozitívan hat mind a lelki, mind a fizikai egészségünkre. Az edzés egyrészt növeli a magabiztosságot és az önbizalmat, másrészt a mozgás hatására endorfin szabadul fel a szervezetben, ami hozzájárul a jó közérzethez, az idegrendszerünk hatékony működéséhez, a stressz csökkentéséhez és a boldogságérzethez. Az viszont nagyon nem mindegy, hogy a mozgásra a nap mely szakaszában kerítünk sort. Ha az alvási, lefekvési időponthoz túl közel végezzük az edzést, annak aktivitást serkentő hatása akadályozhatja a test elcsendesedését, lenyugvását és az alvásra való felkészülését.

Ápold a társas kapcsolataidat!


A társas kapcsolatoknak alapvető hatásuk van az életünkre, így különösen fontosak olyankor, amikor nehéz, feszültségekkel teli időszakot élünk. A szeretteink, barátaink támogatása segíti a stresszel való megküzdést is, hiszen a problémák kibeszélése enyhíti a nyomást, ráadásul megnyugtató tanácsokat is kaphatunk. Már csak emiatt sem érdemes magunkban tartanunk a gondjainkat, amelyek nyugtalansággal töltenek el. Egy barátokkal, családtagokkal töltött, beszélgetős este után valószínűleg ellazultabban bújsz ágyba.

Relaxálj!


Ha túlságosan feszült vagy, sok stressz ér, próbálj mindennap egy kicsit csak magadra figyelni. Relaxációs gyakorlatokkal, meditációval csökkentheted a szorongásodat, megfelelő technikák alkalmazásával a stressz-szintedet is normalizálhatod.

Forrás: Shutterstock

Alakíts ki esti rituálét!


A rendszertelen élet megzavarhatja a biológiai óránkat: a testünk egy idő után már nem is tudja, mikor jön el az alvás ideje, ezért azt újra meg kell tanítanunk neki. Ehhez megfelelő napi rutin kialakítására van szükség. Lefekvés előtt érdemes mindig ugyanazokat a megszokott dolgokat tennünk, amelyek felkészítik a testünket a pihenésre. Egy meleg fürdő, a bőrápolási rutin, néhány oldal a kedvenc könyvedből igazi gyógyír lehet. Hasznos, ha lefekvés előtt kiszellőzteted a hálószobádat, a jó levegő is segíti a pihenésedet. Ha lehet, este már mellőzzük a telefon használatát, továbbá érdemes tompítani a fényeket, kerülni a nehéz ételeket, az alkoholt és bármilyen serkentő hatású, például koffeint tartalmazó szer fogyasztását.

Ne félj orvosi segítséget kérni!


A hosszú ideje fennálló feszült, szorongó, álmatlanságot okozó állapot komoly probléma, és ha az életmódbeli támogatások hatására nem oldódik, szükség lehet egy szakember támogatására. Az egyik legfontosabb, hogy ne féljünk orvoshoz fordulni, aki a számunkra megfelelő kezeléssel segít a stressz leküzdésében és az alvászavar enyhítésében. Ha ugyanis a helyzetünk a mindennapi életünkre, teljesítőképességünkre és hangulatunkra is hatással van, annak előbb-utóbb súlyosabb következményei lehetnek, ezt pedig mindenképp érdemes elkerülni.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

A Sedacur forte vény nélkül kapható gyógyszer.
A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.