Kutatások igazolják: nagyon nem mindegy, mikor reggelizel

Forrás: Shutterstock -
inzulin cukorbetegség kockázat étkezés reggeli
A legfrissebb kutatások szerint a reggelink időzítése az alfája és omegája az egészségünknek. Legalábbis ami a kettes típusú cukorbetegség megelőzését illeti. Vizsgálatokat végeztek, amelyekből megállapították, hogy mikor érdemes elfogyasztanunk a reggelinket. 

Egy új, több mint 100 000 ember bevonásával készült tanulmány megállapította, hogy a legjobb, ha reggel 8 előtt reggelizünk, ha ez valamiért nem sikerül, akkor mindenképp tegyük meg még 9 előtt. A felmérés szerint ugyanis a 9 óra utáni reggelizés 59 százalékkal növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát azokhoz képest, akik reggel 8 óra előtt reggeliztek. A kutatás azt is megemlíti, hogy az se jó, ha teljesen kihagyjuk a reggelit.

Nem csak az nem mindegy, mit reggelizünk, az is fontos, hogy mikor. Forrás: Shutterstock

A Barcelonai Globális Egészségügyi Intézet tanulmánya azt is megállapította, hogy a késői – este 10 óra utáni – vacsora is a cukorbetegség kialakulásának fokozott kockázatával jár. A felmérésből arra is rájöttek, hogy egészségesebb többször keveset, mint ritkábban sokat enni.

Egészséges reggeli az energikus napért

A reggeli azért is nagyon fontos, mert a délelőtt folyamán feltölti szervezetünket energiával és segít lendületesen kezdeni a napot. Ám arra mindenképpen oda kell figyelnünk, hogy megfelelő alapanyagokat, és mennyiséget válasszunk. Klassz reggeliket itt találsz, ha édesszájú vagy, de akkor is ha a sós falatokat kedveled inkább.

Doktor Manolis Kogevinas, a kutatás vezetője elmondta: "A első étkezés reggel 8 óra előtti és az utolsó étkezés 19 óra előtti elfogyasztása segíthet csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség előfordulását" - idézi a The Sun.

A szakértők megállapították, hogy ennek az az oka, hogy az anyagcserét össze kell hangolni a szervezet belső órájával, amelyet cirkadián ritmusnak nevezünk.

Amíg az 1-es cukorbetegség főként a kicsi gyermekeket és a fiatalokat érinti és autoimmun eredetű, addig a 2-es típusú cukorbetegség a helytelen táplálkoás és egészségtelen életmód talaján alakul ki. Ez esetben az inzulintermelő béta-sejtek nem tűnnek el, viszont az inzulinhatás nincs a megfelelő szinten, így nem jut elég vércukor a sejtekbe. Mivel a cukorbetegség e típusánál van inzulin, emiatt a vércukorérték lassabban növekedik, és a tünetek is eltérnek az 1-es típusú cukorbetegségtől: de a végtagok zsibbadhatnak, nehezen gyógyulnak a sebek, viszkethet a bőr és a látás is romolhat. Erről itt írtunk bővebben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.