1891 óta november 14-én ünnepeljük a cukorbetegség világnapját, így emlékezve Frederick Bantingra, az inzulin feltalálójára.

Magyarországon körülbelül nyolcszázezer cukorbeteg él, és közel ennyi lehet a még nem diagnosztizált esetek száma is. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet, amelyekkel jó, ha tisztában vagyunk. 

A modern életformánk egészségtelen táplálkozási szokásai és a mozgásszegény életmód miatt a 2-es típusú, "szerzett" diabétesz a legelterjedtebb anyagcsere-betegségek közé tartozik, és az ebben szenvedők száma egyre csak növekszik. Szövődményként olyan betegségek is létrejöhetnek, amelyek a halálozási statisztikák élén járnak, ezek pedig a következők: szív- és érrendszeri betegségek, érelmeszesedés, érszűkület.

Vajon mi a különbség az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség közt?

Az 1-es cukorbetegség főként a kicsi gyermekeket és a fiatalokat érinti. A hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei odavesznek, és emiatt nem termelődik inzulin, így a betegnek kívülről kell a szervezetébe juttatnia a megfelelő mennyiségű inzulint. Az inzulin hiánya miatt a vércukor nem tud a sejtekbe jutni, így a vérben marad, és magas vércukorszintet okoz. Az 1-es típusú cukorbetegség autoimmun eredetű.

Az 1-es típusú cukorbetegnek kívülről kell a szervezetébe juttatnia a megfelelő mennyiségű inzulintForrás: Shutterstock

A 2-es típusú cukorbetegség főleg az idősebb korban lévőket sújtja. Az inzulintermelő béta-sejtek nem tűnnek el, viszont az inzulinhatás nincs a megfelelő szinten, így nem jut elég vércukor a sejtekbe. 
Mivel a cukorbetegség e típusánál van inzulin, emiatt a vércukorérték lassabban növekedik, és a tünetek is eltérnek az 1-es típusú cukorbetegségtől: a végtagok zsibbadnak, nehezen gyógyulnak a sebek, viszket a bőr és a látás is romolhat. 

Érdekességek, amelyekről lehet, hogy nem is hallottál:

  • A 2-es típusú diabétesz gyakran semmilyen tünettel nem jár, így a cukorbetegek mintegy egyharmada nincs tisztában azzal, hogy tulajdonképpen beteg
  • A cukorbetegség a munkaképes korú felnőttek között a vakság elsőszámú oka
  • Azok, akik cukorbetegek, közülük kétszer olyan valószínűséggel válnak szívbetegekké, mint a nem diabéteszesek.
Forrás: Shutterstock
  • A cukorbetegség a végtagok keringésére is hatással van, így az ebben szenvedőket az ún. diabéteszes láb szindróma is fenyegeti. Akit ez érint, annak a lábán már a kisebb sérülések is nehezen gyógyulnak, emellett pedig nagyobb a fekély kialakulásának esélye is. A cukorbetegeknek ezért nagyobb hangsúlyt kell fektetniük arra, hogy még a jelentéktelen lábsérüléseket is elkerüljék, és igyekezzenek megelőzni a gombás fertőzést.
  • A férfiak merevedési zavarainak egyik vezető oka az időben fel nem ismert cukorbetegség.
  • A hasra történő elhízásnak az inzulinrezisztencia kialakulásában van jelentős szerepe, mivel ez a cukorbetegség előszobája.
  • Enyhe szénhidrát anyagcserezavar esetén, ha fogyni kívánunk, akkor azzal jelentős javulás érhető el és a szövődmények kialakulása is késleltethető; így akár napi 30 perc fizikai aktivitással és tempós sétával is sokat tehetünk az egészségünkért.
  • A cukorbetegek számára javasolt diéta szinte csak minimálisan különbözik az egészségesek számára javasolt étrendtől. 
  • Azoknál a túlsúlyos betegeknél, akik sikeresen lefogytak, rövid időn belül javulásnak indulnak a vércukorszint-értékek
  • Jó hír, hogy a cukorbetegség jól karbantartható, hiszen ha megfelelően és időben kezeljük, akkor jelentősen csökkenthető a szövődmények kialakulásának kockázata.